Eviniz ne kadar küçük olursa olsun, çalışma odası için özel bir dekorasyon hazırlamanız mümkün.
Dekorasyon, bir çok insan için “göz zevki” temelli düşünülse de aslında tamamıyla bir zeka ürünüdür. Bu yüzden evinizin sahip olduğu boyutlar önemli olmadan göz alıcı ve kolay kullanıma sahip küçük çalışma odası dekorasyonu yapabilmeniz mümkün.
Bir çok birey, evinin küçük olması sebebiyle dekorasyon yapılamayacağı önyargısına sahip. Lakin her metrekare için akıllı çözümler ile birlikte dekorasyon yapabilmek mümkün. Özellikle home office çalışanlar için önemli olan çalışma ortamları, küçük bir alana sahip evler için biraz daha maliyetli olsa da son derece kullanışlı ortamlar yaratılması tabiki de mümkün.
Yaratıcı dekorasyon fikirleri eşliğinde kendinize özel, rahat bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz. Özellikle son zamanlarda teknolojik gelişmeler ile birlikte hayatımıza yer eden home office çalışma prensibinde çalışıyorsanız çalışma odası dekorasyonu sizin için daha da önemli bir hal alıyor. Bu yüzden, alanınız ne kadar olursa olsun öncelikle bir ihtiyaç listesi hazırlamanız gerekiyor!
Dekorasyon Öncesi: İhtiyaç Listesi Hazırlayın!
Dekorasyonunuza başlamadan önce mutlaka bir ihtiyaç listesi hazırlamanız gerekiyor. Kullanacağınız bilgisayarınızın büyüklüğü, ses sistemi, not defteriniz için alandan; klasörlerinize, yazıcınızı kuracağınız alana kadar hiç bir detayı atlamayacağınız bir plan için mutlaka ihtiyaç listenizi özenli bir şekilde oluşturmanız gerekiyor.
İhtiyaç listenizde kolaylık olması bakımından her çalışma ortamında bulunan eşyaların küçük bir listesini hazırladık, bu listeyi baz alarak kendi özel ihtiyaçlarınıza göre kendi listenizi oluşturabilirsiniz.
Ofis Çalışma Ortamında Genellikle Bulunan Eşyalar:
- Bilgisayar
- Not defteri
- Kalemlik
- Hesap makinesi
- Evraklar için klasör
- Yazıcı
- Masa saati
- Mantar pano
- Masa lambası
- Ofis tipi çöp kutusu
- Çalışma sandalyesi
Eğer kullanacağınız araçlarınızın tam bir listesini hazırladıysanız, şimdi dekorasyonunuzun planlama aşamasına geçebiliriz. Sıradaki aşamada çalışma ortamınızı evinizin hangi bölümüne kuracağınıza karar vermek var. Eğer çalışma odası için özel boşaltabileceğiniz bir odanız var ise, her şey daha kolay olacaktır. Lakin böyle bir odanız yok ise, bu aşamaya da en az kullanılacaklar listeniz kadar özen göstermeniz gerekiyor.
Çalışma Odası’nın Yerine Karar Verme
Bu aşamada “Gün içerisinde kaç saat çalışıyorum?” sorusuna cevap vermek aslında bu aşamada en sağlıklı kararı vermek adına önemlidir. Eğer 1 ila 2.5 saat aralığında bir çalışma yapacaksanız veya çalışma ortamınızın çok göz önünde olmaması gerektiğini düşünüyorsanız; çalışma ortamınızı yatak odanıza kurabilirsiniz. Çalışma ortamınızın göz önünde olması sizin için herhangi bir sorun teşkil etmiyor ve günlük ortalama 2.5-3 saatten fazla mesai gerçekleştirecekseniz, çalışma ortamınızı oturma odası-salon gibi alanlara kurmanız daha sağlıklı olacaktır.
Bu iki seçenek dışında evinizin antresi, mutfağınızın bir köşesi, çatı bölümünüzde yer alan ardiye gibi evinizde kullanıma açık olan alanlar arasından da karar verebilirsiniz. Belirlediğiniz alan için de son sırada alanın dekorasyon işlemleri kalıyor.
Çalışma Ortamı Dekorasyonu
Her ne kadar bu alanda “tavsiye” vermeyi pek sevmesem de, bir kaç fikir oluşturması bakımından hem kendi uyguladıklarımdan bahsedeceğim, hem de bir kaç fotoğraf ekleyerek kendi ortamınızı oluşturmanıza yardımcı olmaya çalışacağım. Zira herkesin zevk ve tercihleri farklı olacağı için, dekorasyon aşamasında da kendi fikir ve hayallerin uygulanması gerektiği düşüncesindeyim.
Dekorasyon aşaması öncesinde elinize boş bir A4 kağıt ve metre alarak, kullanacağınız alanın tam en, boy ve genişlik ölçülerine uygun bir çizim yapmanız projelendirme aşaması için oldukça önemli. Çiziminizi yaptıktan sonra, alanınızda kullanacaklarınız için hazırladığınız listeyi de yanınıza alarak sizin için uygun bir masa ölçüsü belirleyin. Masa ölçünüze kullanacağınız bilgisayar, yazıcı, not defteri gibi tüm eşyalarınızı göz önünde bulundurarak karar vermeniz gerekiyor. Çok geniş bir masa olmasada bol çekmeceli bir masa tercih etmeniz, tüm eşyalarınızın elinizin altında olmasına olanak sağlayabilir. Aynı şekilde masanızın üst bölümünde duvara monteli bir raf sistemi kurmanız, klasörleriniz, kitaplarınız gibi eşyalarınızın yer aldığı bir ortam ile masanızın üzerindeki kalabalığı ortadan kaldırabilir.
Dekorasyonunuzu tasarlarken fikir oluşturması bakımından bir kaç fotoğraf ekleyerek konuyu noktalıyorum. Nasıl bir dekorasyon hazırlarsanız hazırlayın; kendi sevdiğiniz ve sizi yansıtan küçük de olsa dokunuşlar yapmayı asla ihmal etmeyin. Hiç bir dokunuş yapmasanız bile, mantar panonuza kendi el yazınız ile notlar asın. Bu, çalışma ortamınızı sahiplenmeniz bakımından oldukça önemli bir yaklaşım olacaktır.