87.000 Asansöre Kırmızı Etiket, Firmalara ise 7 Milyon TL Ceza

87.000 Asansöre Kırmızı Etiket, Firmalara ise 7 Milyon TL Ceza

2017 yılında ülke genelinde kullanılan yaklaşık olarak 477.000 asansör bulunuyordu. Bu asansörlerin 356.000 tanesinin denetimi yapıldı. Geriye kalan 121.000 asansörün denetimi yapılmadı. Denetimi yapılanların ise 87.000 tanesine yani yüzde 24,4’lük kısmına ise kırmızı etiket konuldu. Yani 87.000 asansörün kullanımı yasaklandı.

Asansörlere Kırmızı Etiket

2017 yılında asansörler için kontroller yapıldığını söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yapılan kontroller esnasında ise 87.000 tanesinin kontrollerden geçemediğini, bu asansörlere kırmızı etiketler verildiğini, geriye kalan 121.000 asansörün ise denetimlerin gerçekleşemediğini söyledi.

7 Milyon TL Ceza

Yayınlanan haberlere göre 2017 yılında 7.120 tane asansör firması da denetlendi. Bu firmaların ise 2.358 tanesinde ise uygunsuzluk olduğu tespit edilip, firmalara toplamda 7 milyon TL tutarında ceza verildi.

Çakar: Belediyelerin Verileri Yetersiz

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ekber Çakar, asansör denetimi için belediye verilerinin kullanıldığını, belediyelerin ellerinde kayıtların yetersiz kaldığını, çok sayıda asansör denetimi yapılamadığını söyledi. Bazı binalarda ise ruhsat problemleri bulunduğunu söyleyen Çakar, yapılan incelemelerde binaların ruhsatlı ancak asansörlerin ruhsatsız görüldüğünü, bazı durumlarda da her ikisinin de ruhsatsız görüldüğünü söyledi. Bu kapsamda da belediyelerin ellerindeki verilerin çok da sağlıklı olmadığını ifade eden Çakar,  bu durumda da binaların tek tek gezilmesi, tek tek tespitlerin yapılması gerektiğini söyledi.

Asansörlerin yaklaşık olarak 1 senede toplamda 55 milyon insanı taşıdığını söyleyen Bakan Özlü ise, amaçlarının asansör denetimlerinin senede 1 olmak üzere periyodik olarak yapılması olduğunu söyledi.

Kırmızı Etiketin Anlamı Nedir?

Düzenli olarak yapılan denetimlerde eğer asansörlerin kullanımları uygunsa yeşil etiket verilir. Eğer hafif kusurları varsa mavi etiket, kusurlularsa sarı etiket, tehlikeli ve güvensizlerse de kırmızı etiket verilir. Asansör eksiklerinin giderilmesi için belli bir süre tanınıyor. Bu süre kırmızı etiketli asansörler için 1 ay, sarı etiketli asansörler için 2 ay, mavi etiketli asansörler için ise 1 yıl oluyor. Eksikleri apartman yönetiminin yapması gerekiyor.

Bir Binada Asansör Masraflarını Kim Karşılar?

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.