Gerek yönetici, gerek ev sahibi, gerekse kiracı olsun, apartmanın zemin katında oturup asansör kullanmayanlar da dahil olmak üzere asansör masraflarını aylık olarak toplanan aidatlarla bir ödenir.
Daha çok apartman tarzındaki çok katlı binalarda yer alan asansörlerin arıza yapması, yaşlı ve çocuklu olan ailelerin günlük yaşantılarında sıkıntı çekmelerine neden olabilir. Dolayısıyla 29016 yılı itibari ile yürürlüğe girmiş olan Asansör Yönetmeliği gereğinde devamlı olarak binalardaki asansörlerin denetimlerinin yapılması gerekir. Bir binaya kurulan asansörün, herhangi bir arıza vermeksizin 1 yıl sonrasında yeniden bakım ve denetimi yapılır. Ardından bir yıl sonrasında, yıllık en az bir kere olmak üzere bine yöneticisi ya da sorumlusu tarafından periyodik olarak denetimi yaptırılır. Bu denetimler esnasında ortaya çıkan masraflar ise binada yaşayan aileler tarafından aylık olarak ödemiş oldukları aidat şeklinde ödenirken, arsa sahibi olan kişi tarafındansa demirbaş gideri olarak ödenir.
Masraflar Nasıl Pay Edilir?
Bir binada nasıl ki binanın boyası ya da bozulan güneş enerjisinin masrafları, o binada oturanlar tarafından ortak olarak ödeniyorsa, asansör masrafları da aynı şekilde ortak olarak ödenir. Giriş katta oturup asansör kullanmayanların dahi bu asansör masraflarına ortak olmaları gerekir. Bahsi geçen bu masraflar, binada yaşayan hanelere eşit miktarda pay edilir. Mesela; bir bina içerisinde iki dairesi bulunan kişi, asansör masrafını iki katı olarak ödemek zorundadır.
Bir Asansörde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Bütün asansörlerin Apartman Yönetmeliğine ve Türk Standartları Enstitüsü’ne göre kurulması gerekir. Eğer bir binada 12’nin üzerinde hane bulunuyorsa, o binanın asansörünün 2,5 metrekarelik olması şarttır. Ayrıca asansör otomatik olmayıp elle açılan bir asansörse, ekstradan güvenlik için içeriden açılıp kapanabilen bir kapısı olması da zorunludur.
Eğer ki asansör kurulacak bina 10 katlı ya da 10 katın üzerinde ise, iki asansör kurularak birinin insanları taşıyabilecek, diğerinin ise hem insan hem de yükleri taşıyabilecek nitelikte olması gerekir.