Sahip olduğu coğrafya sebebiyle oldukça bol tünelli yollar inşa eden Türkiye, inşa aşamasında kullanılan teknik ve teknolojilerde gelişmeler katetmeye devam ediyor. İki dev tünel olan Ovit ve Zigana tünellerinde ise sona gelindi.
Türkiye, geliştirdiği ekonomi ve sahip olduğu yüksek teknoloji sayesinde dünya genelinde Tünel Lideri olma yolunda emin adımlar ile ilerliyor. Sahip olunan engebeli coğrafya sebebiyle oldukça çok tünel inşa edilen Türkiye’de iki dev tünel olan Ovit ve Zigana geçitlerinde de bitme aşamasına gelindi.
Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan Ovit Dağı’nın geçit yapımın kullanılmak üzre inşa edilen 14.3 kilometre uzunluğuna sahip Ovit Tüneli’nde sona gelindi. Türkiye’nin en uzun tüneli olma özelliğini taşıyacak olan tünel, aynı zamanda dünya genelinde de en uzun üçüncü çift tüplü tünel olma ünvanına sahip olacak.
Projeyi İlk Osmanlı Devleti Yaptı!
Başbakanlık Osmanlı Arşivi kayıtları incelendiğinde Ovit Tüneli Projesi’nin ilk olarak 1880 yılında Osmanlı’nın kalkınma çalışmalarında yer aldığı görülüyor. İlk olarak 1930 yılı itibariyle projenin yol kısmının hayata geçirilmesi aşamasında kazma ve kürekler ile, Rizeli vatandaşların gruplar halinde çalıştığı biliniyor.
Ovit Tünel Projesi, Recep Tayyip Erdoğan döneminde tekrar gündeme gelince, 13 Mayıs 2012 tarihi itibariyle temeli atılarak çalışmalara başlanıldı. Tünelin giriş kotu 2.054 olurken, çıkış kotu da 2.260 olarak belirlendi. Makyol İnşaat tarafından inşa edilen ve toplamda 412 milyon 366 bin Türk Lirası’na mal olacak olan Ovit Tüneli’nin tamamlanması sonrasında Rize ile Erzurum şehirleri arasındaki ulaşım 4.4 kilometre kısalması ile birlikte yılın her dönemi kesintisiz ulaşım avantajı sağlanacak.
Ovit Kış Engelini Kaldıracak!
Bölgede yoğun geçen kış mevsimi sebebiyle ulaşımın oldukça zorlaştığı bilinirken, tünelin açılması sonrasında bu sorun ortadan kalkacak. Tünel, aynı zamanda Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerini de birbirine bağlama görevini üstlenecek.
11 Kasım 2016 tarihi itibariyle ‘ışık göründü töreni’ düzenlenen Ovit Tüneli için yıl sonuna kadar tek tüpün araç trafiğine açılması bekleniyor. Şu anda tünelde aydınlatma ve mekanik aksam için inşa çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
29 Kilometrelik Zigana Tüneli Avrupa’nın En Uzunu Olacak!
Doğu Karadeniz bölgesinin Ortadoğu’ya, Kafkaslar’a ve İran’a bağlayacak olan Zigana Tüneli, tarihi İpek Yolu üzerinde inşa ediliyor. Tamamlandığında 29 kilometrelik çift tüp uzunluğu ile birlikte Avrupa’nın en uzun tüneli olma ünvanını kazancak olan Yeni Zigana Tünelinde çalışmalar devam ediyor.
Çift tüpte 7.700 metreye ulaşıldığının bilgisinin paylaşıldığı tünelde, Trabzon ve Gümüşhane şehirleri arasındaki ulaşım rahatlatılırken, tünelin bitmesi ile birlikte Avrupa’nın en uzun tüneli ve Dünya’nın en uzun ikinci tüneli olma ünvanına sahip olunacak.
Projenin inşa aşamasında yüzde 25’lik kısım tamamlanmış iken, projenin Gümüşhane cephesinden inşa çalışmalarına 2016 yılının Nisan ayında, Trabzon yönündenden ise aynı yılın Ağustos ayında start verildi. Cazibe Merkezi Programı’nda yer alan Gümüşhane ilinde projenin tamamlanması ile birlikte yatırımcıların ilgisinin de artması bekleniyor.
Gümüşhane 52 Tünelle En Fazla Tünele Sahip Şehir!
Konu hakkında açıklamalarda bulunan Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Gümüşhane ilinin sahip olduğu 52 adetlik tünel kapasitesi ile Türkiye’de en fazla tünele sahip şehir olduğunu belirtti. Bölgedeki en önemli projenin Yeni Zigana Tüneli projesi olduğunu aktaran Memiş, mevcut çalışmaların toplamda tek tüp için 3.850 metreye kadar ulaştığını ifade ederken, iki tüp için toplam çalışmanın 7 bin 700 metreye kadar ulaştığını ifade etti. Memiş, Yeni Zigana Tüneli’nin açılış tarihi olarak da 29 Ekim 2019 tarihinin planlandığını belirtti.