
Zeminin dayanımı açısından yapılan, belirli parametreleri barındıran zemin etüdü işlemine dair tüm detayları derleyerek bir araya getirdik. İşte zemin etüdüne dair merak edilen tüm detaylar!
Yer altında bulunan katmanların nasıl bir durumda olduklarının, lokasyonlarının, ne gibi jeolojik yapılardan meydana geldiklerinin, ne kadar derinlikte ve kalınlıkta olduklarının, kayaçlardaki yoğunluğun, elektriğe karşı olan öz dirençlerinin, katmanlarının sismik hızlarının, katmanla arasındaki ivmelerinin, yer altı suyunun derinliğinin, tabakaların devimsel parametrelerinin ve deprem esnasındaki duruşunun tespit edilmesi adına gerçekleştirilen analizlere zemin etüdü adı veriliyor.
Bir arsa ya da alanda zemin etüdü yapılmasının amacı, söz konusu olan arsa/alanın inşaata başlanmadan önce analizlerinin yapılmasıdır. Gerçekleştirilen bu analizler, o bölgenin kayaç yapısının ve kayaçlarının deprem karşısında sergilemiş olduğu duruşunun, söz konusu olan alanın fay hattında bulunup bulunmadığının ya da fay hattı ile arasında olan mesafenin belirlenmesi için büyük önem taşımaktadır. Söz konusu olan bölgede sondajlar vasıtası ile birbirinden farklı derinliklerden örnekler alınarak yapılan zemin etüdünde, kayaçların türleri tespit edilir ve zeminin ne denli sert olduğu, su ile etkileşim gerçekleştiğinde vermiş oldukları tepkiler ve yer altındaki suyun var olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılır. Elde edilen bu bilgiler sayesinde de o bölgenin bir inşaat için uygun olup olmadığı belirlenir.
Zemin etüdü raporu, konu olan zemin üzerine yapılacak inşaatın projelendirilmesi için büyük önem taşır. Zemin etüdü raporu deprem esnasında meydana gelen yüklerin etkisini daha öncesinden görerek, hayata geçirilecek olan binanın söz konusu olan bu yükleri taşıyabilecek olan malzemelerden inşa edilmesi için bir rehber görevi görür.
Zemin Etüdü Nasıl Yapılır?
İnşaat mühendisleri ile jeoloji mühendislerinin birlikte bir çalışma yürüterek gerçekleştirdikleri zemin etüdünün her aşamasında kontrol edilebilmesi için bu mühendislere ihtiyaç duyulur.
İnşaat ve jeoloji mühendisleri tarafından yürütülen bu zemin etüdü çalışmaları için öncelikle söz konusu olan arazi incelemeye alınır. İnceleme esnasında da arazinin jeolojik – jeofizik ve geoteknik özellikleri tespit edilir.
Yine mevzu olan zemin üzerinde sondaj çalışmaları yapılır ve dolgu kalınlığı, derinliği, yer altı suyunun seviyesi ve zemin profili gibi özellikleri belirlenir. Ayrıca zemin etüdü esnasında zeminden bir parça alınmalı ve yer altı radarları vasıtası ile yer altı yapıları tespit edilmelidir.
Zemin Etüdü Esnasında Saptanması Gereken Parametreler Nelerdir?
Jeoloji ve inşaat mühendisleri zemin etüdü yaparken, yerel zeminin sınıflandırılması, sismik kayma ve sismik sıkışma dalgası, zemin hâkim periyodu ve zemin emniyet gerilmesi, yeraltı suyunun seviyesi, zemin ivme spektrum kat sayıları ve gerçekleşebilecek herhangi bir deprem karşısında inşaat zemininde oluşabilecek deprem ivmesi gibi parametreleri saptamaları gerekir.