Çevre dostu yapılar ve yerleşim alanları Yeşil Sertifika logosu kullanabilecek.
Yeşil Sertifika İçin Bazı Kuruluşlar Yetkilendirilecek
Sertifika için çalışmalarına devam eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yasal çerçeveye uygun yapılara ve yerleşim birimlerine sertifika verecek. Bu kapsamda yasal kriterleri belirleyen kurallar için taslak çalışmaları aralıksız sürüyor.
“Sürdürülebilir Binalar ile Yerleşmeler için Yeşil Sertifika Yönetmelik Taslağı” başlığı altında yer alan şartlara uygun yerleşim alanları ve yapılar bu sertifikayı kullanabilecek. Sertifikalar Bakanlığın belirlediği kuruluşlar tarafından verilecek. Sertifikayı almak için bu kuruluşlara başvuru yapılacak. Kuruluşlar başvuruları değerlendirecek, uzmanlar başvuruya konu olan yapıyı veya yerleşim alanını inceleyerek; rapor hazırlayacak. Projeleri değerlendiren uzmanlar Yeşil Sertifika’nın verilip verilmemesine karar verecek. Onaylanan yapılar veya yerleşim alanları Yeşil Sertifika logosunu kullanmaya hak kazanacak.
Komisyon Kurulacak
Çevre dostu yapıların ve yerleşim alanlarının artmasına yönelik hayata geçirilecek olan Sertifika uygulaması için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde özel bir komisyon kurulacak. Yeşil Sertifika komisyonu, yapıların veya yerleşim alanlarının sahip olması gereken sınırları belirleyen kılavuzu hazırlayacak ve değerlendirme kılavuzu yayınlayacak. Komisyonunun diğer bir işlevi ise 5 yılda bir bu kılavuzdaki bilgileri güncellemek olacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre Yeşil Sertifika logosu kullanan yapıların veya yerleşim alanlarının bazı sorumlulukları da olacak. Bu sorumlulukları hayata geçirmeyen sertifika logosu kullanan yapılar veya yerleşim alanları belgelendirme kuruluşları tarafından bazı yaptırımlara tabi tutulacak.
Bunun yanı sıra Bakanlıkça belge verilmesi için yetkilendirilen kuruluşlarda bazı yükümlülükler altında olacak. Yükümlülüklerini yapmayan kuruluşlara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaptırım uygulayacak. Bakanlık yaptırımlarında sertifika vermeye yetkili kuruluşların faaliyetlerini kısıtlayabileceği gibi, faaliyetlerini askıya da alabilecek. Şartlara uygun olarak sertifika verilmesinin söz konusu olmadığı hallerde, Komisyon ilgili kuruluşun belgesini iptal de edebilecek.