Yeni Torba Yasada Gayrimenkul Sektörünü İlgilendiren 6 Madde Hangileri?

yeni-torba-yasada-gayrimenkul-sektorunu-ilgilendiren-6-madde-hangileri

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yeni torba yasa olarak adlandırılan yasa tasarısında inşaat ve gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren 6 adet düzenleme yer alıyor.

Hangi Maddeler Gayrimenkul Sektörünü İlgilendiriyor?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Vergi Kanunları ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı kapsamında konut üretenleri ve konut alıcılarını ilgilendiren pek çok yeni düzenleme yer alıyor. Sektör temsilcilerinin fikri genel olarak torba yasada yer alan yeni maddelerin gayrimenkul sektörüne canlılık kazandırmayı amaçladığını ve bunda başarılı olacağı yönünde. Yeni torba yasada gayrimenkul sektörünü ilgilendiren maddeler nelerdir?

Hacizli Mallara Yeni Düzenleme      

Kamu borcu olan kişilerin hacizli olan mallarının üzerindeki tasarrufuna imkan sağlanması amacıyla haczi gerçekleşen malın üzerinde sadece alacak tutarı kadar tahsilat yapılacak. Buna bağlı olarak da haciz kaldırılacak

Baraj İnşaatlarındaki Kamulaştırmalar

Baraj inşaatları hakkında yapılan kamulaştırmalardan sonra, kamulaştırılan alana mücavir malların sahiplerinin başvuru yapması ile beraber çevre düzeninin bozulup bozulmadığına, yerleşim düzeninin etkilenip etkilenmediğine kurulacak olan komisyon tarafından inceleme yapılarak karar verilecek.

Kiralık Kantinler KDV Dışında Kalacak

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan okullarda kantinlerin okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi KDV’den muaf olacak.

Hazine’ye Ait Taşınmazlar 20 Yıl Kullanılabilecek

 Hazine’ye ait olan taşınmaz mallar tarımsal amacı olan kooperatiflere, tarım satış kopperatiflerine, tarımsal alanda faaliyet gösteren üretici birliklerine ve üst kuruluşlarına 20 yıl süre ile kiralanabilecek.

Konutta Devlet Desteği Arıtılacak

Yeni torba yasada yer alan bir diğer düzenleme ise vatandaşlara daha fazla konut desteği verilmesini kapsıyor. Buna göre ilk kez konut satın alacak olan kişilere verilecek olan devlet desteği artırılacak. İlk konut alımlarında şu an yüzde 20 oranında olan devlet katkısı yüzde 25’e yükselecek.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları Teşvik Edilecek

Apartmanlar da dahil olmak üzere evlerin çatılarında ve cephelerinde kendi enerjisini kendisini üreten kişilere ihtiyacından fazla olan enerjiyi tedarik şirketlerine satma imkanı tanınacak. Enerjisini satanlar vergiden muaf olacaklar.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.