Yatırım İçin Alınan Tarım Arazilerinde Yükseliş Var!

Türkiye genelinde birçok şehirde tarım arazileri, yatırımcılar tarafından 'değerlenir!' diyerek satın alınıyor. Satın alınan arsaların da büyük bir kısmı tekrar satışa çıkıyor. Son 15 yıl içerisinde betona teslim olan tarım arazisi ise 2 milyon 500 bin dekarlık bir alana tekabül ediyor!

Türkiye genelinde birçok şehirde tarım arazileri, yatırımcılar tarafından ‘değerlenir!’ diyerek satın alınıyor. Satın alınan arsaların da büyük bir kısmı tekrar satışa çıkıyor. Son 15 yıl içerisinde betona teslim olan tarım arazisi ise 2 milyon 500 bin dekarlık bir alana tekabül ediyor!

Her ne kadar Türk müteahhitler tarafından dünya genelinde önemli başarıla imza atılıyor, Türkiye içerisinde de olağan üstü mega projeler hayata geçiriliyor olsa da halen daha Türkiye’nin büyük bir kısmında plansız bir kentleşme baş gösteriyor. Geride bıraktığımız 15 yıllık süreçte toplamda 2 milyon 500 bin dekara tekabül eden tarım arazisi betona teslim edilmiş vaziyette.

Yatırım İçin Satın Alınan Araziler Ekilemiyor!

Türkiye’nin birçok şehrinde yatırım amacı ile satın alınan tarım arazileri zamanla beton yığınına dönüşmeye başlıyor. Bu şehirlerden bir tanesi ise Bursa’nın Orhaneli İlçesi. İlçenin Ziraat Odası Başkanı Nafız Kaya yaptığı açıklamada ilçe genelinde toplamda 20 bin dönüme tekabül eden bir tarım alanının ekilebilir durumda olduğunu, yıllar geçtikçe bu oranın çok fazla düştüğünü aktardı. Çok az bir alanın ekilmeye devam ettiğini ifade eden Kaya, artık arazilerin hisseli tapulara bölündüğünü, bölünen arsaların da ekimden uzaklaştığını ifade ediyor. Orhaneli ilçesinde meyveden çok sebze ekimi yapıldığını ifade eden Kaya, yatırım amacı ile satın alınan arazilerin neredeyse hiçbirinin ekilemediğini ifade ediyor. Tarım alanlarının artık imar ve yatırım gibi baskılar karşısında önemli derecede ezildiğini ifade eden Kaya, tarım arazisi satın alan kişilere ekin yapma zorunluluğu getirilmesinin gerektiğini ifade etti.

Arazilerin Yüzde 1’lik Kısmı Tekrar Satışta!

Türkiye genelinde satın alınan tarım arazilerinin yüzölçümlerine oranla yüzde 1’lik kısmı satış amacı ile tekrar ilan sitelerine aktarılmış durumda. Tarım arazisi küçük olmasına rağmen son 5 yıl içerisinde yüzde 30’luk bir tarım arazisi kaybeden şehir Yalova oldu. Yalova’yı ise tarım arazisi kaybında İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Muğla takip ediyor.

Türkiye’de tarım konusunda önemli bir konuma sahip olan Mersin’de geride bıraktığımız 15 yıl içerisinde 90 bin dekarlık tarım alanı betonlaşmaya gömülmüş durumda. Adana’da bu rakam 200 bin olurken, Hatay’da ise 60 bin dekarlık tarım alanı tamamen yok olmuş vaziyette.

Turizmin merkezi olarak tanınan Antalya’da ise otel ve tatil köyü konseptleri yüzünden 15 yıl içerisinde tam 170 bin dekarlık verimli arazi betonlaşmaya teslim oldu. Son 10 yılda tarım alanlarında yaşanan azalma ise toplam tarım alanlarının yüzde 5,22’sine tekabül ederken rakamsal değer olarak 2 milyon 113 bin hektarlık tarım arazisi yok oldu. 2016 yılında çayır ve mera alanları haricindeki toplam tarım arazisi ise 237 milyon 625 bin 724 dekara düştü. Bu rakam, Türkiye yüzölçümünün yüzde 30,33’üne tekabül ediyor.

Harran Ovası’nda 60 bin Hektar Betonlaştı!

Türkiye’de en büyük tarım arazisine sahip şehirler arasında üçüncü sırada yerini koruyan Şanlıurfa’da 11 milyon 543 bin 201 dekarlık bir tarım alanı bulunuyor. 150 bin Hektar sulanabilir tarım arazisi ile Türkiye’nin en büyük üçüncü ovasına sahip olan Harran Ovası’nda da tarım arazilerinde son 10 yıl içerisinde 60 bin dekarlık bir betonlaşma oldu.

 

Konu hakkında yorum yapan uzmanlar, ülke genelinde mevcut konut ihtiyacının, sanayi için kullanılacak arazi ihtiyacının farkında olduklarını, sdece konut ve sanayi için imara açılacak alanların iyi belirlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Şehirlerin genişletilmesi aşamasında dikkat edilmesi gerekilen konular arasında arazinin tarıma elverişli olup olmamasını önemseyen uzmanlar, tarıma elverişli olmayan arazilerin öncelikli olarak imara açılması gerektiğini vurguluyor.

 

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.