Yapılarda Kat Yüksekliği Değişti!

Yapılarda Kat Yüksekliği Değişti!

İstanbul İmar Planında değişiklik yapıldı. Artık yapılarda kat yükseklikleri plan dışına çıkılmayacak.

1 Ekim 2017 tarihinden Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin devreye alınması sonrasında şimdide de İstanbul İmar Yönetmeliği’nde düzenleme yapılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü, söz konusu yönetmeliğin Binlara kot verilmesi kapsamındaki başlığında düzenlemeler yaptı. Son zamanlarda kot farkı kullanılıp, özellikle de büyükşehirlerde meydana gelen hormonlu bina diye adlandırılan yapılara engel olunması hedefleniyor.

Artık Yetki İlçe Belediyelerinde!

Ayrık nizamda yapılarda o bölgelerde kat rejimlerinin üzerine çıkılmaması, sokağın ya da mahallenin görünümünün bozulmaması şartı geldi. Binaların kademelendirilmesindeki sorumluluk ile yetki ise ilçe belediyelerine devredildi.  Düzenleme ile birlikte, yükseldiği 60.5 metrenin üzerine çıkan yapılara yapı ruhsatı verilmeyecek. Yapı yüksekliklerini ilçe belediyeleri belirleyecek ve sonrasında ise meclise onay için gönderecek.

Yeni İstanbul İmar Yönetmeliği kapsamında en çok bulunan konutlara ilişkin hükümlerde yer alıyor. Müstakil evlerde;

  • Oturma Odası 12 metrekareden küçük olamayacak.
  • Yatak Odası= 8 metrekareden küçük olamayacak.
  • Mutfak= 3.3 metrekareden küçük olamayacak.
  • Banyo= 3 metrekareden küçük olamayacak.
  • Tuvalet= 1.2 metrekareden küçük olamayacak.

Yapılarda Kat Yükseklikleri

Konut bölgelerinde bulunan yapıların kat yükseklikleri ise 2,5 metre ile 4 metre arasında olacak. Kat yüksekliği 2,5 metreden az, 4 metreden yüksek olamayacak.

Yalnızca hava maniası olan bölgelerde kay yükseklikleri 2.4 metreye düşebilecek.

Yeşil Çatı Zorunluluğu!

Bir diğer zorunlu yapılacaklar arasında ise yeşil çatı sistemi bulunuyor. Toplam inşaat alanı 60.000 metrekare ve üzeri olan binalarda yeşil çatı sistemleri zorunlu olacak.  Çatılarda bitki, çiçek gibi unsurların yetiştirilmesi için en az yarım metre olmak üzere toprak dolgusunun olması gerekecek.

AVM’ler de…

AVM’lerde müşteri ve ziyaretçilerin ihtiyaçları kapsamında hem klozet hem pisuvar hem de lavabo zorunlu olacak yapılacak. AVM büyüklüğüne göre de bunların büyüklükleri ve sayıları değişecek.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.