Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı yeni yönetmelik ile birlikte binaların yapı ruhsatı alması için yeni bir şart getirildi. Yeni yönetmeliğin uygulamaya girmesi ile birlikte artık su yalıtımı olmayan hiç bir binaya yapı ruhsatı verilmeyecek.
Binaların yapı ruhsatı alabilmesi için bazı şartları yerine getirmeleri, bazı koşulları sağlamaları gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelik ile birlikte bu koşullara yeni bir tanesi getirildi. Hazırlanan yeni yönetmelik ile birlikte artık binalar için su yalıtımı da zorunlu tutulacak. Su yalıtımı yapmayan binalara yapı ruhsatı vermeyeceğini açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eski binalar için de su yalıtımı için tadilat yapılmasını zorunlu tutacak.
Su Yalıtımı Yönetmeliği’nde Son Aşama
Uzun zamandır Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Su Yalıtımı Yönetmeliği’nde artık son aşamaya kadar gelindi. Binaların toprak ile temas eden alanlar olan döşeme, bodrum ve temel kısımları haricinde artık balkon ve çatı gibi ıslanma olan alanlar için su ve ısı yalıtımı işlemlerinin tamamlanmasını zorunlu kılacak olan yönetmeliğin hedefinde yeni yapılacak olan binalar var. Binalarına yapı ruhsatı almak isteyen müteahhitler, inşaat aşamasında su yalıtımını gerçekleştirmeleri gerekecek.
Hazırlanan yeni yönetmeliğin ana amaçlarından bir tanesi su ve nem ile temas eden yapı elemanlarının korozyona uğramasını, dayanıklılığını ve dayanım kayıplarını engellemek. Binaların kullanım aşamasında ortaya çıkan risklerin en aza indirgenmesinin hedeflendiği yeni yönetmelikte binaların sağlık durumu da iyileştirilmiş olacak.
Hem tasarım, hem de yapım açısından bir takım yeni önlem ve uygulanacak kurallar sunulacak olan yönetmelik, yeni binaları hedefine alsa da mevcut binalar için de su yalıtımı tadilatlarını zorunlu tutacak.
Yeni Yönetmelikle Hangi Zorunluluklar Gelecek
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmelikteki tek şart su yalıtımı olmayacak. İşte yeni yönetmelik ile birlikte zorunlu hale gelecek uygulamalar:
- Zemin özellikleri, yapı türü, iklim şartları ve yeraltı su seviyeleri (y.s.s.) alanlarında yapılan incelemeler ile yapı malzemeleri ile su ve temin temasının engellenmesi,
- Su yalıtımı yapılamayacak durumda ise ya da yapılamamışsa yapı ruhsatının verilmemesi,
- Kriterlere uygun olmayan yapılara eksiklerin tamamlanması adına süre tanınması, süre zarfında eksiklerin yapılmaması halinde yine yapı ruhsatının verilmemesi,
- Su yalıtımı tek başına yeterli olmamak ile birlikte yapıya nüfus etmiş olan mevcut suyun da dışarı atılması için tahliye sisteminin yapılması,
- Sağlık ve eğitim yapıları, yurtlar ve yönetim binaları statüsünde olan tüm kamusal yapılar için yüksekliğin 51.50 metreyi aşması ve kapalı kullanım alanının 10.000 metrekareyi aşması halinde ‘basınçlı su etkisine karşı su yalıtımı’ uygulaması yapılması
yeni yönetmelik ile birlikte uygulanmaya konulacak ana şartlar arasında yer alıyor.