Yapı Oturma İzni Nedir? Nasıl Alınır?

Başka bir deyişle iskân ya da yapı kullanma izni olarak da adlandırılan yapı oturma izni, inşaat çalışmaları tamamlanmış olan bir yapının kullanım amacına ve daha önceden onaylanmış olan projesine uygun olarak gerçekleştirilmiş olan yapılara verilen bir belgedir.

Başka bir deyişle iskân ya da yapı kullanma izni olarak da adlandırılan yapı oturma izni, inşaat çalışmaları tamamlanmış olan bir yapının kullanım amacına ve daha önceden onaylanmış olan projesine uygun olarak gerçekleştirilmiş olan yapılara verilen bir belgedir.

Önceden projesi kabul gören yapılar için daha sonrası da bir değişiklik yapılırsa, değişikliğe gidilen yapılar için yapı oturma izni verilmez. Ayrıca Yapı Oturma İzin Belgesi, gayrimenkul hangi bölgeye yapıldı ise, o bölgenin bağlı olduğu belediyelerin imar biriminden tahsis edilir.

Yapı oturma izni alabilmek için bir takım şartların yerine getirilmiş olması gerekiyor. Yapının iskân ruhsatı alınabilmesi için öncelikle, müteahhit tarafında izinli bir şekilde inşasına başlanan yapının tamamlanmış olması gerekir. Bu inşa süresi için de, izin yani ruhsat alındığı zamandan itibaren 2 yıl içerisinde herhangi bir bahane olmaksızın yapının inşaatına başlamış olmak ve inşaatı 5 yıl dolmadan tamamlamış olmak şartı yer alıyor.

[irp posts=”7228″ name=”İskansız Ev Alınır Mı?”]

Yapı Oturma İzni Nasıl Alınır?  

Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyelerin imar biriminden alınan bu yapı oturma izni belgesi için, belgeye alacak olan müteahhitte, gerekli görülen bir takım evrakların tamamlanması şartı bulunuyor. Yapı oturma izni belgesi için tamam olması gereken evraklar arasında, tapu kaydı bilgileri, yapılan bu projenin adına SSK’dan alınmış Borcu Yoktur belgesi, Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur belgesi, Dış Kanal (İZSU) Belgesi, Vergi Dairesi’nden alınmış ilişki kesme belgesi gibi belgeler yer alıyor. Ayrıca Yangın Tesisat Raporu (dosyanın içeriğinde İtfaiye Dair Başkanlığı’ndan onaylı yangın söndürme algılama ve tahliye etme projeleri bulunuyorsa), sığınak raporu(ayrı bir sığınak alanı yapılmış binalar için)da şartlar arasında bulunuyor.  Cephe fotoğrafları (13 – 18 mm olacak şekilde), Telekom Olur Yazısı, Proje Müellifleri Raporu, Yapı Denetim Kuruluşu’ndan alınan Rapor ve Yapı Oturma İzni Belgesi İstemini barındıran bir dilekçe gibi belgeler de yer alıyor.

Bunların yanında ayrıca yapı oturma izni alınacak olan yapıda bir asansör bulunuyorsa, ek olarak alınması gerek başka evraklarda şart koşulur. Asansörlü binalar için TSE Belgesi, Garanti Belgesi, 4 adet Muayene Raporu, Muayene Fişi, Mühendislere ait SMM Belgeleri ve Uygulama Projeleri de gerekli görülen evraklar arasında yer alıyor.

Yapı oturma izni belgesi alabilmek için söz konusu olan tüm evrakların tamam olması gerekli görülüyor. Aksi takdirde yasal olarak oturma izni belgesi verilmiyor. İzin belgesi bulunmayan yapılar içinse, cezai işlemler uygulanıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.