İvazsız bir şekilde bir kişiden başka bir kişiye intikal eden mallar adına ödenen vergiye veraset ve intikal vergisi adı veriliyor.
Kendisine bir takım mallar miras kalan ve kalmış olan bu mirasın değeri, yapılmış olan bazı hesaplamalarından ardından istisna haddini aştığı tespit edilen mirasçılar, söz konusu olan veraset ve intikal vergisi ödemek ile mükellef oluyor.
Veraset ve İntikal Vergisi Ne Zaman Ödenir?
2017 yılı için mükellefleri tarafından ödenecek olan bu veraset ve intikal vergisinin ilk ödemesi 1 Mayıs 2017 tarihinde başlamış bulunuyor. İkinci taksit ödemesinin ise Kasım ayında alınması planlanıyor. Veraset ve intikal vergisi için mükelleflere 3 sene içerisinde 2’şer eşit taksit şeklinde ödenmesi imkânı sağlanıyor. Sunulan bu imkân sayesinde böylelikle bu veraset vergisi ile mükellef olan kişiler 6 eşit taksit şeklinde vergi borcunu ödeyebiliyor.
Sağlanan bu imkânlara göre 1 Mayıs tarihi itibariyle vergi borcunun 1’inci, 3’üncü ya da 5’inci taksit ödemesi yapılıyor. Kasım ayında gerçekleştirilecek olan ödemelerde ise 2’inci, 4’üncü ya da 6’ıncı taksit ödemesi gerçekleştirilmiş olacak. Bu vergiyi ile ödemek ile mükellef olan kişilerin taksit sayısı, kendi ödeme durumlarına göre belirleniyor.
Mesela 2016 yılında veraset ve intikal vergisi için beyanname veren kişiler bu yılın Mayıs ayında ilk taksit ödemesinin gerçekleştirirken, 2015 yılında beyanname verip 2016 yılında ödeme yapmış olan kişiler de bu yılın Mayıs ayında 3’üncü taksit ödemesini gerçekleştirmiş oldular.
Maliye ve Gelir Bakanlığı tarafından düzenlenmiş olan karar, 27 Aralık 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Peki, Bakanlığın 2017 yılı için düzenleyip 1 Ocak tarihi itibari ile yürürlüğe girmiş olan, veraset yoluyla ya da ivazsız bir şekilde oluşan intikallerde Veraset ve İntikal Vergisi ne kadar?
Veraset ve İntikal Vergisi Ne Kadar?
- İlk olarak 210 bin Türk Lirası için veraset yoluyla oluşan intikallerde yüzde 1, ivazsız olarak gerçekleşen intikallerde ise yüzde 10,
- Sonradan gelen 500 bin Türk Lirası için veraset yoluyla oluşan intikallerde yüzde 3, ivazsız olarak gerçekleşen intikallerde yüzde 15,
- Sonradan gelen 1 milyon 110 bin Türk Lirası için veraset yoluyla oluşan intikallerde yüzde 5, ivazsız olarak gerçekleşen intikallerde yüzde 20,
- Yine sonradan gelen 2 milyon Türk Lirası için veraset yoluyla oluşan intikallerde yüzde 7, ivazsız olarak gerçekleşen intikallerde yüzde 25,
- Matrahın 3 milyon 820 bin Türk Lirasını aşan kısımları için veraset yoluyla oluşan intikallerde yüzde 10, ivazsız bir şekilde gerçekleşen intikallerde ise yüzde 30 üzerinden hesaplanarak Veraset ve İntikal Vergisi alınacaktır.