Veraset ilamı bir hukuk terimi olmakla beraber, mahkemeden alınmış olan ve yaşamını yitiren bir kişinin kalıtçısı olduğunu ortaya koyan resmi bir belge anlamına gelmektedir. Halk arasında mirasçılık belgesi olarak da bilinen veraset ilamı, vefat eden bireyin mirasçısını noter ya da mahkeme yolu ile resmi olarak ortaya çıkarmaktadır. Noter aracılığı ile veraset ilamı alabilmek için bireyin vefat eden kişi ile arasında soy bağının bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunarak mahkeme yolu ile alınabilmektedir.
Veraset İlamı Nedir?
Veraset ilamı, herhangi bir taşınır ya da taşınmaz mala sahip olan bir Türk vatandaşının vefat etmesi ile beraber mallarının kimler arasında paylaştırılacağını gösteren resmi bir belge olarak tanımlanmaktadır.
Taşınır ya da taşınmaz mal varlığına sahip olan bir bireyin vefatının ardından mal varlığında eşi ve çocukları hak sahibi olmaktadır. Hak sahibi olan birey kendisine miras kalan malı adına tescil etmeden vefat etmesi halinde, o miras hak sahibinin çocuklarına kalmaktadır. Dolayısıyla veraset ilamı oldukça geniş bir kapsama alanına sahip olup, kısaca mirasçılık belgesi olarak nitelendirilmektedir. “Veraset ilamı nedir?” sorusunun yanıtını alan pek çok birey bu belgenin nasıl alındığını ve kimlere verildiğini hakkında da araştırmalarda bulunmaktadır.
Veraset İlamı Nasıl Alınır?
Veraset ilamı, halk arasında bilinen adı ile mirasçılık belgesi çeşitli şekillerde temin edilebilmektedir. Noter üzerinden veraset ilamı almak isteyen bir bireyin T. C. kimlik numarasının yer aldığı kimlik kartı ile beraber, vekil tarafından başvuru yapılması haline ise vekaletname örneği ve noterde yer alan başvuru formunu doldurarak müracaat edilmesi gerekmektedir. Fakat noterden yalnızca mal sahibinin soy bağı bulunan kişiler veraset ilamı alabilmektedir. Bunun dışında olan kişilerin Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat etmesi gerekmektedir.
Ayrıca veraset ilamını e-devlet sistemi üzerinden alabilmek de mümkündür.
Veraset İlamı Kimlere Verilir?
Veraset ilamı, vefat eden kişinin kanunen yasal mirasçısı olduğu belirlenen kişilere verilmektedir. Bu kişiler vefat edenin eşi ve çocukları olarak bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda torunlar ya da anne baba da veraset ilamı alabilmektedir. Bu gibi durumlarda veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan araştırmalar neticesinde verilmektedir.