Veraset İlamı Kaybettim, Ne Yapmam Lazım?

Veraset İlamı Kaybettim, Ne Yapmam Lazım? Veraset İlamı Olmadan Reddi Miras Yapılır mı? Satış Yapılabilir mi? Gibi soruların cevapları için…

Veraset ilamı, vefat eden bir kimsenin sahip olduğu gayrimenkul ve araba gibi taşınır ve taşınmaz mallarının kime miras bırakılacağı, kimler arasında hangi oranda paylaştırılacağı gibi bilgilerin yer aldığı resmi bir belgedir. Mirasçı olduğunu düşünen herkes veraset ilamı başvurusunda bulunabilmektedir. Mirasçılık Belgesi olarak da nitelendirilen veraset ilamı, Ölüm Belgesi ve Nüfus Kaydı sayesinde noter ya da Sulh Hukuk Mahkemesi aracılığı ile çıkartılabilmektedir. Kayıp veraset ilamı için ise ayrıca yeniden başvuru yapıp çıkartılabilmesi de mümkündür.

Veraset İlamı Kaybettim, Ne Yapmam Lazım?

Veraset ilamının alınabilmesi adına mirasçılar için belirlenen herhangi bir süre sınırlaması bulunmamakla beraber murisin vefatının ardından herhangi bir zaman diliminde alınabilmektedir. Günümüzde bazı durumlarda mirasçılar “Veraset ilamını kaybettim, ne yapmam lazım?” diye merak edip araştırmalar yapmakta ve nasıl yeniden veraset ilamı çıkarabileceğini öğrenmeye çalışmaktadır. Kayıp veraset ilamı için mirasçının daha önce nereden Mirasçılık Belgesi çıkardı ise, yine aynı yere müracaat etmesi gerekmektedir. Örneğin; mirasçı veraset ilamını hangi Sulh Hukuk Mahkemesinden çıkarttı ise, kaybolduğunda da yine aynı mahkemeye müracaat ederek dilekçe ile beraber veraset ilamı başvurusunda bulunması gerekmektedir.

Veraset İlamı Olmadan Reddi Miras Yapılır mı?

Reddi miras, genellikle kendisine gayrimenkul gibi herhangi bir taşınmaz ya da taşınır mal yerine borç kalan mirasçılar tarafından yapılmaktadır. Mirasçının reddi miras yapabilmesi için belirlenen yasal süre 3 ay kadar olurken, bu süre zarfı içerisinde başvuruda bulunmayan mirasçılar, kendisine kalan mirası kabul etmiş sayılmakta ve sonrasında bu mirası yasal olarak reddedememektedir. Öte yandan mirasçının reddi miras yapabilmesi için veraset ilamını almış olması gerekmektedir. Bu belgeyi almayan mirasçıların ise en kısa sürede veraset ilamı başvuru işlemlerini gerçekleştirerek ilamı alması gerekmektedir.

Veraset İlamı Olmadan Satış Yapılır mı?

Veraset ilamı, mirasçılar için miras kalan mallar ile alakalı olarak bazı durumlarda gerekli olan bir belgedir. Bu durumlardan biri de mirasçıların kendilerine kalan mirası satmak istemesidir. Veraset ilamı olmadan ne yazık ki mirasın satışını gerçekleştirebilmek mümkün değildir. Mirasçıların satış işlemlerini gerçekleştirebilmesi için öncelikle veraset ilamını alarak mirası kendi adlarına tescil etmeleri gerekmektedir. Ancak bu işlemin ardından veraset yolu ile intikal eden mal varlığının satışı mümkün kılınmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.