Ülkenin Deprem Haritası Yeniden Hazırlandı!

Elektronik ortamda sunulan soyağacı, miras gibi hizmetlerin yanı sıra şimdide Türkiye’nin yeniden hazırlanan deprem haritası söz konusu ortamda yayımlanmaya başladı. Yaşadıkları bölgenin deprem riski hakkında bilgi edinmek isteyen vatandaşlar AFAD’ın resmi web sitesinden bilgi alma imkanına sahip olabilecekler.

En son 96 senesinde hazırlanan Türkiye’nin deprem haritası yeniden düzenlenerek önceki gün Resmi Gazete’nin tekrar eden sayısında yerini aldı. AFAD koordinesinde ODTÜ, Akdeniz, Çukurova, Boğaziçi, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile beraber düzenlenen yeni deprem haritası ile yapılan risk değerlendirmesi yalnızca fay hattı değil, zemin yapısı da dikkate alınarak yapıldı. Risk derecesini belli etmek adına kullanılan 1. ve 2. Derece şeklindeki sistem yerine, Avrupa ve Amerika’da uzun zamandır kullanımda olan ivme modeli getirildi.

Fay Hattının Yanında Zemin Şartları da Renk Değişikliğine Neden Oldu

Konu ile alakalı olarak bazı basın mensupları tarafından yapılan haberlere göre, söz konusu yeni haritadaki İstanbul’un kırmızı bölgelerindeki artış dikkatleri üzerine topladı. AFAD Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, konuya istinaden yapmış olduğu açıklamasında, hazırlanmış olan bu yeni haritada bundan böyle yerel zemin şartlarının esas alındığını, Kadıköy, Çamlıca, Beykoz gibi bölgelerde de zeminin sağlam olduğunu söyledi. Bunun nedeninin ise zeminindeki ana kayalar olduğunu belirten Tatar, kuzeye doğru gidildikçe Şile çevresinde dayanıksız zeminlerin mevcut olduğunu, fay hattı ile birlikte zeminlerin şartları göz önünde bulundurulduğunda renklerde değişimlerin yaşandığını anlattı.

Yeni Deprem Yönetmeliği’de 2019’da Yürürlüğe Girecek

Söz konusu açıklamalarında, yeni düzenlenen bu deprem haritası sayesinde inşaat mühendislerinin bir hayli kolaylık yaşayacağını dile getiren Tatar, eski harita ile mühendislerin tüm hesaplamaları kendilerinin yapmak zorunda kaldığını belirtti. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin de yenilendiğini dile getiren Tatar, söz konusu yönetmeliğin 2019’un ilk günü itibari ile yürürlüğe girmiş olacağını da açıklamalarına ekledi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.