Türkiye’de Kamu-Özel İş Ortaklığıyla 221 Projeye İmza Atıldı!

OTOBAN DA SONA GELİNDİ (İHA/BURSA-İHA)

Şimdiye dek Türkiye’de Kamu – Özel iş ortaklığıyla hayata geçirilen ve aralarında mega projelerinde yer aldığı 221 adet projeye imza atıldı. Söz konusu olan bu projeler için yapılan yatırımın bedeli ise 60 milyon doları buldu.

Türkiye genelinde Kamu – Özel iş ortaklığı yapılarak hayata geçirilen ve aralarında Osman Gazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi mega projelerinde yer aldığı 221 proje için toplamda 60 milyon dolar yatırım yapıldı.

4 Farklı Model Uygulanıyor

Bir takım basın mensupları tarafından 2018 Programı ile alakalı olarak yapılan haberlere göre, ülke genelinde Yap – İşlet – Devret, Yap – İşlet, Yap – Kirala – Devret ve İşletme Hakkı Devri olmak üzere 4 farklı kamu – özel iş ortaklığı modeli kullanılıyor.

Bahsi geçen bu 4 iş ortaklığı modeli sayesinde, kentsel yapı, gümrük, turizm, karayolu, sağlık ve enerji tesisleri, liman ve havaalanı gibi çeşitli alanlarda projeler gerçekleştiriliyor.

221 Uygulama Projesi İçin İmza Atıldı

Kamu – özel iş ortaklığı projelerinin uzun vadede ve yüksek maliyetle yük oluşturabilme ihtimalinden dolayı proje süreçleri stratejik yaklaşımlarla değerlendiriliyor ve kamu kaynaklarının en etkili ve verimli bir şekilde kullanılması hedefleniyor. Bu doğrultuda planlama, ihale, etüt ve sözleşmede dahil olmak üzere bütün kamu – özel iş ortaklığı süreçlerinin uluslararası uygulama emsalleri örnek alınarak iyileştirilmesi amaçlanan, Kamu – Özel İş Ortaklığı Kapasite Geliştirme Proje’ne start verildi.

Geride bıraktığımız Eylül ayı itibari ile ülke genelinde toplamda 221 adet uygulama projesine imza atıldı. Projelerin sektörlere dağılımına bakılırsa, ilk sırada 83 adet proje ile enerji sektörü yer alıyor. İkinci sırada 41 proje ile karayolu, üçüncü sırada 22 proje ile liman, dördüncü sırada ise 21 proje ile sağlık sektörü yerini alıyor.

Bahsi geçen bu 221 projeden 184’ü hizmete açılırken, 34’ünün ise çalışmaları halen daha sürdürülüyor. Ayrıca İşletme Hakkı Devri modeli ile hayata gerilenler haricindeki tüm projeler için yapılan yatırımın bedeli ise 60 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.