Deprem kuşağında bulunan Türkiye için açıklamalarda bulunan İZODER Başkanı Levent Pelesen, en büyük acımız olan 99 depreminin üzerinden 18 yıl geçse de halen daha ülkemizin depreme dayanıklı olmadığını söyledi.
Türkiye’nin deprem kuşağında yer almasından dolayı can ve mal güvenliklerinin sağlaması gerektiğini söyleyen Levent Pelesen, alınması gereken en önemli önlemlerin başında ise uzun ömürlü konutların yapılması gerektiğini, bu konutların ise kesinlikle depreme dayanıklı yapılar olması gerektiğini söyledi. Bu kapsamda ilk aşamada su yalıtımı donatımının yapılması ve korozyona karşı koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Pelesen, deprem ve yalıtım konusunda da toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak belirtti. Türkiye depreme dayanıklı mı? sorusu için depreme dayanıklı bir ülke olmadığı, en büyük acımız olan 99 depreminin üzerinden 18 yıl geçse de halen daha depreme karşı önlemlerinin alınmadığını, hazırlıklı olmadığımızı söyleyen Pelesen, Türkiye’deki 15 milyon konutta halen daha su yalıtımının olmadığını, 6,5 milyon adet evin ise riskli yapı statüsünde bulunduğunu söyledi.
Türkiye Depreme Dayanıklı mı? Ne Yapılmalı?
1. deprem kuşağında bulunan Türkiye için konutların su yalıtımlarının yapılması gerektiğini söyleyen Pelesen, ilk aşamada çok kapsamlı bir Su Yalıtımı Yönetmeliği çıkarılması gerektiğini, sonrasında ise su yalıtımlarının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini ve denetimlerinin yapılmasının iyi olacağını belirtti.
Türkiye’nin Yüzde Kaçı Deprem Bölgesi?
Türkiye’nin yüzde 92’lik kısmının deprem bölgesinde bulunduğunu, ülke nüfusunun ise yüzde 95’inin deprem kuşağında hayatını devam ettirdiğini söyleyen Pelesen, son zamanlarda Adıyaman ile Çanakkale’de meydana gelen depremler sonrasında Bodrum’da da ard arda deprem olması riskli bir coğrafyada bulunduğumuzu, bu nedenle kesinlikle önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.
Korozyona Dikkat!
Hepimizin deprem ile yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini, kaliteli ve güvenli yapılaşma bilincimizin yerinde olması gerektiğini söyleyen Pelesen, her ne kadar toplum tarafından çok bilinmese de depremin meydana getirdiği en büyük hasarlardan birinin korozyon olduğunu söyledi.
Korozyon nedir?
Yoldan binaya gelen su, oksijen ve beton içindeki farklı kimyasallara sahip olan maddeler ile kimyasal tepkime sonucunda paslanma oluşmasına korozyon denir. Eğer bir binada korozyon oluşursa binanın dayanıklılığı azalıyor. Eğer binanın su yalıtımı da yok ise o bina 10 sene içinde dayanıklılığını yarı yarıya kaybediyor.