Tüketici Sorunları Derneği Maketten Konut Alacakları Uyardı

Maket üzerinden konut alacakları Tüketici Sorunları Derneği uyardı.

Tüketici Sorunları Derneği: “Mağdur Olmamak İçin İyi İnceleyin”

Tüketici Sorunları Derneği maket üzerinden satışa çıkan konutlar konusunda tüketicilere bir uyarı yaptı. Tüketicilerin alım sonunda mağdur konuma düşmemeleri için projeyi ve şartları iyi incelemesi gerektiğine işaret eden Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, yönetmelikte yapılan yeni düzenlemelere dikkat çekti.

Ön Ödemeli̇ Konut Satışları Hakkındaki Yönetmeli̇k Düzenlendi

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Ön Ödemeli̇ Konut Satışları Hakkındaki Yönetmeli̇k kapsamında bazı değişiklikler yapmış düzenleme ardından yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

İşte bu düzenlemenin altını çizen TÜSODER Emlak Komisyonu Başkanı Hatice Kolçak, konut projesi üreten firmanın yâda müteahhidin tüketiciye karşı bazı zorunluluklarının olduğunu söyledi. Ön bilgilendirme formu yanında sigorta kapsamında bazı belgelerin tüketiciye verilmesi gerektiğini bildiren Kolçak, “Ön ödemeli satışlarda teminatın verilmesi bir zorunluluktur” dedi.

Maket üzerinden konut alan tüketicilerini bu noktada uyaran başkan, “Binanın tamamlanmasında sigorta güvencesi verilmeyen proje kapsamında, bankaların garanti verdiği projelerden konut alınmalı. Bu konuyla ilgili detaylar üretici firma ya da şahsa mutlaka sorulmalı” şeklinde konuştu. Bu ayrıntıların tüketiciyi koruma amaçlı olduğunu da ifade eden kolçak, “Böylelikle projenin tamamlanamama riski karşısında haklarınızı koruyabilirsiniz” dedi.

Maketten konut satın alırken dikkat edilmesi gereken ayrıntıları da veren Kolçak, yapı ruhsatı, noterde düzenlenecek sözleşme ve tapu şerhi konularına değindi. “Konutun üretilme sigortası bulunmuyorsa, üreticiden bağlı kredi, teminat mektubu ya da bakanlık tarafından onaylanan teminat mektuplarına bakılmalı” diyen Kolçak, ön bilgilendirme formunun da konut alıcısına önceden verilmesi şartlarını anımsattı.

Ön Ödemeli̇ Konut Satışları Hakkındaki Yönetmeli̇kte yapılan düzenleme ardından alıcının 24 ay içerisinde cayma hakkının olduğu açıklanmıştı. Bu noktaya işaret eden Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Ecem Gedikkaya da, tüketicinin gerekçesiz olarak sözleşmeyi iptal etmesi halinde, proje üreten firma ya da şahsa ciddi tutarlarda tazminat ödemek zorunda kalabileceğinin altını çizdi.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.