Gelişen Tüketici Anketi 2017 sonuçları açıklandı.
Türkiye halkının konut giderlerine elde ettikleri gelirlerinin yüzde 25’ini harcadıkları belirlendi. Credit Suisse’in yaptığı Gelişen Tüketici Anketi 2017 sonuçları açıklandı. Tüketici güveninin ülkemizde çok düşük olduğu tespit edildi.
Gelirlerin Çoğu Konut Giderlerine Yapılıyor!
Toplamda 8 farlı ülkeden 14 bin kişinin katılım gösterdiği ve Nielsen uzmanlarının gözlemi altında birebir görüşmeler ile meydana gelen çalışma sonucunda, orta sınıfların büyümesinin tahmin edilenden çok daha fazla olduğu tespit edildi. Tüketicilerin kültüründeki hız bir şekilde meydana gelen gelişmenin belirtisi gösteren rapor ile geride bıraktığımız 3 yıl içerisinde yüzde 10 oranında artış meydana gelen orta gelirli hanelerin nüfuslarının, 8 ülkede toplamda 1,25 milyar değerine kadar çıktığı görülmekte.
Raporda, Güney Afrika, Brezilya ve Rusya’daki tüketicilerin, ana madde alışverişine dayalı olan baskıda düşüş yaşandığı görüldü. Türkiye’de meydana gelen ve sürekli artmakta olan terör olayları, yaşanan darbe girişimi ve sürekli oluşan siyasi belirsizlikler tüketici güveni sorunlar oluşmasına kapı açtığı görülmekte. Yine benzer şekilde Meksika’da ise ABD Başkanı Donald Trump’ın göçmen karşıtı olması ile birlikte korumacı söylemleri de tüketici güveninin azalttığı görülmekte.
Tüketici Güveni En Düşük Ülke Türkiye Olarak Belirlendi!
2015 ‘de ailedeki gelirlerin son 1 yıl içerisinde artış meydana geldiği ifade edenler ile aksi durumunu yani azalmaların meydana geldiğini ifade edenler arasında yüzde 1’lik fark oluştuğu görülmekte. 2016 yılında düşüşlerin meydana geleceğini ifade edenler yüzde 55’lik orana yükselirken, aksi durumunu ifade edenler ise yüzde 45’lik orana düştü. Diğer yandan ise; Brezilya, Rusya ve Meksika’da meydana gelen toplumdaki eşitsizlikler sebebi ile bu oranların daha da açık olmasına rağmen, Türkiye’de düşüş gösteren tüketici güveni oranı hiçbir ülkede görülmedi.
2015 yılında aile halkının aylık gelirleri ilerleyen 12 aylık zaman zarfı içinde artış yaşanması bekleyenler yüzde 57 oranında. Bu oran 2016 yılında bu oran yüzde 46’ya düştü. Aksi durum için bir sene içerisinde yüzde 43’lük orandan yüzde 54’lük orana çıktı.
Bireylerin aylık gelirlerinin yüzde 25’lik payını konut giderlerine harcandığı belirlendi. Raporda, Türkiye’deki bireylerin yüzde 55’lik oranı tasarruf yapabilecek kadar kazanç elde edemediği açıklandı.