Torba Yasanın Sürpriz Maddelerinde Kanal İstanbul Yer Alıyor!

Ak Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan’ın bugün Meclis’te açıklamış olduğu Torba Yasa’dan 3 adet sürpriz madde çıktı. İçlerinde bedelli askerliğin de yer aldığı bu maddelerden biri de Kanal İstanbul Projesi ile alakalı oldu.

Bedelli askerlik maddesi sayesinde ülke gündeminin ilk sırasında yer edinen torba yasanın içinden farklı maddeler de çıkmaya başladı.

Torba Yasa’da Önemli Maddelere Yer Verildi

Bugün torba yasanın açıklanması ile beraber bedelli askerlik konusunun ayrıntıları netlik kazandı, fakat torba yasada bazı önemli maddelere de yer verildi.

Konu ile alakalı olarak bazı basın kuruluşları tarafından yapılan haberlere göre, Meclis’e sunulan torba yasa teklifine 3 farklı sürpriz madde daha ilave edildi. Söz konusu bu maddelerden biri ise yıllar önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Çılgın Proje” olarak açıklanan Kanal İstanbul Projesi oldu.

İhale YİD Modeliyle Gerçekleştirilecek

Proje ile alakalı torba yasada yer alan teklife göre, Kanal İstanbul Projesi’nin Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilmesine imkan sağlanacak.

Çıkan Hafriyatlar Millet Bahçesi’nde Kullanılacak

Yaklaşık olarak 65 bin TL gibi bir maliyet ile hayata geçirileceği tahmin edilen Çılgın Proje’de, kanal genişliğinin neredeyse yüzde 50’si azaltılarak masrafların yarı yarıya düşürülmesi planlanıyor. Bu sayede projeden 30 milyar lira civarında tasarruf elde edileceği hesaplanıyor. İnşaat çalışmaları esnasında çıkarılacak olan tahmini 1.7 milyar metreküp civarındaki hafriyatın da neredeyse 800 milyon metreküp kadar azalmış olacak.

2018 yılının sonu itibari ile ihaleye çıkılacak olan söz konusu proje ile oluşacak olan hafriyatın bir bölümü, Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu bölgeye yapılacak olan Millet Bahçesi için kullanılacak.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.