Sabah Gazetesi’nin köşe yazarlarından olan Özlem Doğaner, bugün yazdığı yazıda TOKİ Başkanı Ergün Turan’dan edindiği proje bilgileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Doğaner, yazısında 2016 yılı içerisinde Türk müteahhitler tarafından yurtdışında üstlenilen yeni projelerin mali değerinin 10,1 milyar dolara ulaştığını ve önümüzdeki günlerde bu rakamın daha da artacağı yönünde sinyaller olduğunu ifade ediyor. TOKİ Başkanı Ergün Turan’dan edindiği bilgiler doğrultusunda açıklama yapan Doğaner, yeni bir hazırlığın olduğunu ve TOKİ’nin inşaat ve gayrimenkul sektörünün bileşenleri ile, odalar ve ilgili dernekler ile masaya oturduğunu ifade etti.
Özel Sektör Güçlü, Önemli Olan Kamu-Özel Ortaklığı
TOKİ Başkanı Ergün Turan’ın yurtdışında Türkiye’nin özel sektörünün güçlü bir konuma sahip olduğunu ve birçok ülkede harika projelerin hayata geçirildiğini aktaran Doğaner, Turan’ın kamu ve özel sektör arasında yapılacak bir iş birliği ile birlikte farklı bir alanın açılabilmesinin mümkün olduğunu, TOKİ’nin sosyal konut alanında gerçekleştirdiği üretim konusunda elde edilen başarının farklı bir segment ile birlikte yurtdışına taşınabileceğinin ve bunun Türkiye için ekonomik bir fırsat olabileceğinin üstünde durulduğunu ifade etti.
TOKİ Başkanı Ergün Turan’ın TOKİ’nin yurtdışına açılması konusunda görüşmelerin devam ettiğini belirttiğini aktaran Doğaner, devlet güvencesini arkasına alan özel sektörün, dünya genelinde daha büyük bir paya sahip olmasının mümkün olduğunu belirtiyor.
‘TOKİ’yi Robin Hood’a benzetenlere katılıyorum.’
Yazısında ‘TOKİ’yi Robin Hood’a benzetenlere katılıyorum.’ diyen Doğaner, son 3 yıllık zaman zarfında 80’den fazla ülkeden heyetlerin gelerek TOKİ’den bilgi aldığını, uygulama aşamasında destek talep ettiğini ifade ederken, TOKİ Başkanı Turan da hem gelişmekte olan, hem de gelişmiş ülkelerde bu tarzda bir idare şeklinin bulunmadığını aktarıyor.
Yabancı ülkelerden gelen heyetlerin 1 yıllık sürede 65 bin adet konut üretimi gerçekleştirildiğinde inanamadıklarını aktaran Turan, TOKİ’nin sadece konut üretimi değil hastane, yurt, stat ve stratejik alan şantiyelerinin bulunduğunu aktarıyor.
Doğaner, yazısında 84 yılı ile 2003 yılı arasında toplamda 43 bin konut üretimi gerçekleştiren TOKİ’nin 2003 yılından günümüze kadar 802 bin adet konut üretimi gerçekleştirdiğini, 2016 yılında üretilen 65 bin konutun da sadece 2 bin tanesinin hasılat paylaşımı yöntemi ile gelir elde etmek maksatlı gerçekleştirildiğini hatırlatarak TOKİ’nin elde ettiği başarıları belirtiyor.