TOKİ Ödemelerini Aksatınca Ne Olur?

TOKİ Ödemelerini Aksatınca Ne Olur

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, pek çok kesimin ev sahibi olabilmesi için uzun zamandan beri çalışmaktadır. Bu bakımdan dar gelirli ve orta seviyeye sahip olan kişiler için, uygun ödeme koşullarında bir plan yapmış durumdadır. Tapular ise, vatandaşların yapmış olduğu ödemelerin hemen arkasından teslim edilir. Ancak kurum üzerinden ev sahibi olmak için harekete geçen kişiler, bu alanda bazı sorunlar yaşayabilmektedir. Yaşanan en büyük sorunlar arasında, düşük gelir nedeniyle taksitlerin ödenmesinde aksaklıklar yaşanmasıdır.

TOKİ ödemeleri aksatılırsa sözleşmede belirlenmiş olan gecikme faizinin uygulanacağını belirtmek gerekir. Bu doğrultuda vatandaşların kabul etmiş olduğu faiz oranları ve toplam taksit tutarı ödenmek durumundadır. Öte yandan bazı vatandaşlar üst üste iki kez taksiti ödememe gibi bir durum yaşayabilir. Bu sorunun yaşanması durumunda da, gecikme faizinin ödenmesi gündeme gelir. Ancak pek çok taksitin ödenmemesi halinde, bu kez sözleşmede yer alan maddelere göre sözleşme feshedilir.  Fesih yürürlüğe girmeden hemen önce, alıcı kişiye bu durum için ihtarname gönderilir.

Ödemeleri Durdurma Gibi Bir İmkan Var mı?

Ödemelerde sorun yaşayan vatandaşlara kurumun ödeme erteleme veya ödeme durdurma gibi bir özelliğinin olup olmadığını merak ediyor. Şu anda kurum tarafından bu tarz bir uygulamanın yapılmadığını belirtmek gerekiyor. Yani size tanınan en fazla süre bu kapsamda 2 ay olacaktır. Ödemenin yapılması gereken zamandan, ödeme yaptığınız zamana kadar gecikme faizinide ödemek durumunda kalırsınız.

Ödeme Güçlüğü Yaşanırsa

TOKİ taksitimi ödeyemiyorum ne yapmalıyım diyenlerin sayısı azımsanmayacak sayıda fazladır. Bu tarz büyük bir soruna sahip olan kişilerin ilk olarak kuruma doğrudan başvurmaları ve bu durumu bildirmeleri gerekir. Kurum ödeme güçlüğü çeken ama henüz konutunu teslim almamış olan kişilere yaptığı ödemenin tamamını iade eder. Konuta yerleşilen durumlarda ise, ortaya çıkarılan uygulama bundan tamamen farklı olmaktadır. Öncelikle konutun durumu ve burada oturulan süreye göre geçen kira bedeli hesaba alınmaktadır. Sonrasında açık arttırma ile satılan konutun hesaplanmış olan kira bedeli düşülerek bu şekilde karşı tarafa iadesi yapılır.

Öte yandan kurum tarafından uygulanan bu uygulama, geciken ödemelerde de kendisini hissettirir.  Sürekli olarak ödemelerde aksaklık yaşatan kişiler, evde oturuyorsa bu kişiler için farklı prosedürler uygulanır. Gerektiğinde evin boşaltılması istenirken daha sonrada hukuki yollar üzerinden tüm giderler bu kişilerden alınabilir. Bu nedenle sorunların yaşanmaması adına, kuruma doğrudan başvuru yapmak en iyisi olacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.