TOKİ milyonlarca insanın daha kolay şartlar içinde ev sahibi olmasına imkân tanıyor. Vatandaşlar tarafından çok yoğun bir şekilde talep alan kurum, her geçen yıl proje sayısını arttırarak yoluna devam ediyor. TOKİ konutlarına başvuruda bulunmak için, kurum tarafından belirtilen bazı adımlara uyulması gerekiyor. Bu başvuru şartlarına sahip olan ve gerekli belgeleri bulunduran kişiler için, başvuru işlemleri daha kolay bir şekilde tamamlanmış oluyor.
TOKİ Hakkı Kaybedilir mi?
TOKİ her yıl binlerce insanın yoğun bir ilgi gösterdiği alanlardan biri olmuştur. Durumun bu şekilde olması ise, adil bir konut hakkı tanınması için kura yöntemini ön plana çıkarmıştır. Kura yöntemi sayesinde, öncelikli olarak ihtiyaç sahipleri belirlenirken bunların ev sahibi olması amaçlanır. Hak sahibi olan kişiler ise, belirtilen proje teslim tarihlerine göre yeni evlerine geçiş yapabilirler. Ancak bazı durumlar kişinin TOKİ tarafından verilen konut satın alma hakkını kaybetmesine neden olmaktadır. Özellikle vatandaş tarafından başvuru formunda yanlış bir şekilde belirtilen durumlar, sözleşmenin iptal edilmesine neden olabilir. Zira TOKİ başvuruda bulunan kişiye dair gelir durumu düzensizliği, mülk sahipliği gibi durumlar tespit ederse bu kişilerin hak sahipliğini alarak, yedek olan kişilere bu hakkı vermektedir. Bu adımdan sonra kişinin kuruma yatırmış olduğu peşinat bedeli, komisyon gibi tüm masraflarda faizsiz olarak geri ödenerek sözleşme iptal edilmiş olur. Bunun haricindeki durumlar için, TOKİ tarafından verilen durumun kaybedilmesi mümkün değildir.
Ödemeler Sırasında Sözleşmenin İptaline Neden Olan Durumlar
TOKİ taksit ödemeleri başlamadan önce, başvuru sırasında ortaya çıkan sorunlar yukarıdaki gibi olmaktadır. Bunun yanında kişiler yeni evlerine yerleştikten ve taksit ödemelerini yapmaya başladıktan sonra ortaya çıkan hak kaybetme gibi durumlarda vardır. Özellikle sözleşmede yer alan maddelerin aksini ortaya çıkaran kişiler için, TOKİ hakkının kaybedilmesi gündeme gelecektir. Bu tarz bir durum içinde olan kişilerinde, yine aynı şekilde sahip olduğu bu hak alınarak kendisinden sonra gelen yedek talihliye bu hak tanınmış olur.
- TOKİ tarafından satılan konutta sürekli olarak oturma şartı aranmıştır. Konutu satın alan kişi, onun eşi veya konut sahibinin çocukları tarafından mutlaka burada oturulmalıdır. Bu durumun tam tersi tespit edilirse, kişinin sözleşmesi iptal edilerek konut hakkıda elinden alınmış olur.
- TOKİ ödemelerinin ödemeleri en fazla üst üste yapılmazsa, bu durum kurum tarafından sorun olarak görülmez. Yalnız üst üste iki kez ödeme yapmayıp iki ihtarnameyi dikkate almayan kişilerin, sözleşmeleri feshedilerek konut hakkı elinden alınmış olacaktır.