TOKİ Devir Şartları (Masraflar ve Devir İşlemleri)

TOKİ Devir Şartları
TOKİ Devir Şartları

TOKİ, diğer adı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Türkiye’de emekli, dul ve yetim, şehit yakınları, harp ve vazife mamulleri ve engellilerden meydana gelen dar gelirli aileleri ev sahibi yapmak üzere faaliyet yürütmekte olan bir kurumdur. Kamu bünyesinde çalışmalar yürüten bu kurum, uzun yıllardır ülkenin her bir köşesinde üretmiş ve üretmekte olduğu TOKİ evleri sayesinde vatandaşlara nitelikle yaşam alanları sunmaktadır. Bu yazıda TOKİ Devir Şartları – masraflar – yapılacak işlemlere dair tüm detayları öğrenebilirsiniz.

2020 TOKİ Devir Şartları Nelerdir?

TOKİ, kendisinden konut ya da iş yeri satın alan vatandaşlar için bazı şartlar koşmaktadır. Örneğin; TOKİ başvuru işlemi gerçekleştirilerek konut ya da iş yeri satın alan hak sahibinin söz konusu gayrimenkulünü devredebilmek için çeşitli şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir.

Dar gelir grubunun TOKİ için devir şartları;

  • Konut ya da iş yeri alıcısının tüm borcunu kapatmış olması,
  • TOKİ’den satın alınan konut ait olan borcun tümünün ödemesi bitene kadar, hak sahibinin kendisinin, eşinin ya da çocuklarının ikamet etmesi şartı aranmaktadır.

Kurum tarafından yapılan araştırmaların neticesinde konutta hak sahibinin ya da ailesinin ikamet etmediği tespit edildiğinde, satış sözleşmesi fesih edilmektedir.

Orta gelir grubunun TOKİ devir şartları ise; konutta anahtar teslim tarihinin bir sene sonrasında gerçekleştirilmesidir. Açık olarak gerçekleştirilen satışlarda söz konusu bu şart aranmamaktadır.

TOKİ Devri için İstenen Belgeler

TOKİ’den daha önce konut satın alan bir hak sahibinin, konutunu devredebilmesi için şartlara haiz olması gerekmektedir. Alt gelir grubundan satın alınan konutlarda borcun tümünün kapatılmış olması ve hak sahibi ya da ailesinin ikamet ediyor olması gerekmektedir. Ancak bu şekilde alt gelir grubu projelerinde konut devri gerçekleştirilebilmektedir.

Orta gelir grubu projelerinde ise anahtar teslim tarihinin ilk yılında devir işlemi gerçekleştirilemezken, açık satış yöntemi ile gerçekleştirilen satın alımlarda herhangi bir şart aranmamaktadır. Konutunu bu şekilde devretmek isteyen hak sahipleri, devir işlemlerini Noter’de yapamamaktadır. Bunun için ancak satış sözleşmesinin gerçekleştirildiği banka şubesine gidilmesi gerekmektedir. Alıcı ve satıcının yanında bulundurması gereken TOKİ devir belgeleri ise;

  • Gayrimenkul Satış Sözleşmesi,
  • Kimlik fotokopisi,
  • Fotoğraf gibi belgelerdir.

Bu aşamada kendisinden talep edilen TOKİ devir evraklarını yanında bulunduran hak sahibi ile alıcı, kolaylıkla devir işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

2020 TOKİ Devir Masrafları

TOKİ’den daha önce konut satın alan bir hak sahibinin konutunu devredeceği zaman alıcı ve satıcı arasında oluşabilecek bazı masraflar mevcut olabilmektedir. TOKİ devir masraflarına tapu harcı, tescil masrafları ya da borcun alıcı tarafından yüklenilmesi gibi masrafları örnek gösterebilmek de mümkündür. TOKİ devir masrafları hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilmek için de kurumum Çağrı Merkezi ile iletişime geçilebilmekte ve konu ile alakalı her türlü sorunun cevabına ulaşılabilmektedir.

2020 TOKİ Devir İşlemlerinin Aşamaları

TOKİ devir şartları sağlanıyorsa devir işlemleri ancak hak sahibinin gerekli şartları yerine getirmesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Gayrimenkul Satış Sözleşmesine sahip olan ve tapusunu henüz eline almamış olan hak sahipleri devir işlemlerini gerçekleştirememektedir.

TOKİ’de tapu sahibi olan vatandaşlar 10 sene sonrasında ya da borcunun tümünü kapattıktan sonra konutunun satışını gerçekleştirebilmektedir. Bunun için de alıcı ve satıcı tarafının kendisinden talep edilen belgeler ile beraber daha önce satış sözleşmesinin gerçekleştirildiği Halkbank ya da Ziraat Bankası gibi ilgili bankanın şubesine müracaat etmesi gerekmektedir. TOKİ, devir ya da satış işlemleri gibi çeşitli konularda vatandaşların merak ettiği soruları yanıtlamak üzere Çağrı Merkezi üzerinden hizmet vermektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.