TOKİ Başvuruları Nereye Yapılır?

TOKİ Başvuruları Nereye Yapılır?

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan konutları alabilmek için, ilk olarak kurum tarafından belirlenen bazı şartlara uyulması gerekiyor. İlk önce kurum üzerinden başvuruda bulunarak, yapılacak olan kuralar için harekete geçmek gerekir. Başvurular projenin yer aldığı il veya ilçeye bağlı olmak üzere değişkenlik gösteriyor. Buna göre TOKİ tarafından sağlanan konutlara başvuru için, farklı kurumlara başvurmak gerekir. Bu kurumlar arasında ise, belediye, valilik ve kaymakamlık gibi isimler yer alıyor. TOKİ konutları için satış yapılacağı sırada vatandaşlara buna özel olarak geniş kapsamlı bir duyuru yapılıyor. Bu duyuruda vatandaşların başvurması gereken adres ilan ediliyor. Proje bazlı olarak yapılan duyuruya göre, yukarıdaki kurumlardan birine doğrudan başvuruda bulunmanız gerekir. Başvuru sırasında ise vatandaşlardan istenen ve şart olarak tutulan bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgelerin eksik veya yanlış olması ise, kura için başvuruda bulunmanın en büyük engellerinden biri olur.

TOKİ Başvuruları Nasıl Yapılır?

TOKİ başvurusu yapmak için ilgili merciden iki nüsha formu doldurularak, belirlenen tarihlerde bunların teslim edilmesi gerekir. Kurumun TOKİ konutları için şart olarak tuttuğu ve vatandaşlardan istediği bazı şarlar vardır.

  • TC vatandaşı olmak.
  • 25 yaşını doldurmuş olmak. (dul kadınlarda yaş şartı aranmaz)
  • Projenin bulunduğu il veya ilçede ikamet ediyor olmak.
  • Şehit aileleri, dul ve yetim, gazilerin en az 3 yıldır aynı yerde ikamet ediyor olması.
  • Toplu Konut İdaresinden herhangi bir evin satın alınmamış olması.
  • Toplu Konut İdaresinden konut kredisi kullanılmaması.
  • Kişinin kendisine, eşine veya çocuklarına ait başka bir gayrimenkul sahibi olmaması.
  • Aylık olarak toplam hane gelirinin 5.500 TL’yi geçmemesi.

Bu şartları sağlayan herkes Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından sağlanan konutlara sahip olabiliyor. Bunun için başvuru sırasında gayrimenkul satış sözleşmesinin imzalanması gerekir. Sözleşmenin imzalandığı sırada, daire bedelinin %10’luk kısmı kişiden alınır. Bu tutar en az olarak belirlenmiş durumdadır. Dairenin bedeline göre bu peşinat oranında artışlar söz konusu olabilir. Peşinat alındıktan sonra, bu bedelden binde 5 oranında bir banka komisyonu kesilmiş olacaktır. Aynı zamanda bu bedeller taksitli bir şekilde ödenebilir. Bu adımlar tamamlandıktan sonra sözleşme imzalanarak TOKİ başvuruları için anlaşma sağlanmış oluyor. Daireyi alan kişinin sözleşme imzalandıktan sonra, 14 gün içinde cezasız bir şekilde cayma hakkı bulunuyor. Aylık taksitler ise bundan sonra memur maaşlarının artışlarına göre hesaplanır. Bu oranlar ise Ocak ve temmuz aylarında yeniden şekillenmiş olacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.