Rize Çamlıhemşin ilçesinde yer alan, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan ve doğası ile gören herkesi büyüleyen Ayder Yaylası, kentsel dönüşüme girecek!
Bakanlar Kurulu’nun 1987 yılı tarihli kararı ile Turizm Merkezi, 1994 yılı kararı ile ise Milli Park olarak ilan edilen Ayder Yaylası’nda birçok çarpık kentleşme öğesi yer alıyor. 1998 yılı içerisinde Doğal SİT Alanı ilan edilerek korum altına alınan Ayder Yaylası, 2006 yılında da yine Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi’ olarak ilan edildi.
1998 yılı içerisinde Doğal Sit Alanı olarak kayıtlara geçen Ayder Yaylası için Rize Valiliği tarafından 2 yıllık süre zarfında ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlanması gerekiyordu. Ancak günümüze kadar 19 yıllık bir sürenin geride kalmasına rağmen, halen daha Ayder Yaylası için bir imar planı hazırlanmadı. Bu da bölgede kaçak ve çarpık kentleşmeyi beraberinde getirdi.
Ayder Yaylası’ndaki 258 Yapının 158’i Kaçak!
Ayder Yaylası’nda yapılan incelemeler sonucunda 258 adet yapıdan 158 adetinin kaçak olduğu ortaya çıktı. Kaçak olan bu yapılar için SİT ve Milli Park yasarlarına muhalefetten yargılanma yapıldı.
Çamlıhemşin Belediyesi Meclis’inin de kaçak olarak tespit edilen bu binalar için bir yıkım kararı çıkartmış, açılan yıkım ihalesine hiç bir firma katılmadığı için de kaçak olan bu yapılar yerlerini korumaya devam etmiş durumda.
5 Farklı Koruma Kanunu’na Rağmen Yapıların Yüzde 60’ı Kaçak!
Üzerinde 5 adet farklı koruma kanunu bulunmasına rağmen Ayder Yaylası’nda yer alan yapıların neredeyse yüzde 60’lık kısmı kaçak! Bu kaçak yapıların TOKİ tarafından kentsel dönüşüme tabii tutulması için de 5 adet farklı yayla modeli hazırlığı yapılıyor. Yapılan bu modeller içinde dikey binalar yerine en fazla 2 kat yüksekliğe sahip yatay binalar yer alacak.
Dileriz ki TOKİ gerçekleştireceği bu kentsel dönüşüm ile Ayder’in güzelliğini bozmadan, doğasına bir nebze olsun güzellik katar.