Teminat Senedi Nasıl Hazırlanır? Teminat Senedinde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Teminat senedinin hazırlanması aşamasında bazı kriterlere önemle dikkat etmek gerekir. Bu kriterler, senede eklenecek maddelerdir.

Teminat senedinin hazırlanması aşamasında bazı kriterlere önemle dikkat etmek gerekir. Bu kriterler, senede eklenecek maddelerdir.

Teminat senedi, gerçekleştirilen herhangi bir sözleşme esnasında güvenme verilmesi maksadı ile verilen, hem hukuk hem de iş dünyasında kendisi için yer edinen, Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu’nda kıymetli bir evrak niteliğine sahip olan bir belgedir.

Gerçekleştirilen bir anlaşma esnasında işin, verilmiş olan sözün, mal ya da hizmetin tam olarak tamamlanacağını, verilmiş olan taahhüdün eksiksiz ve problemsiz bir şekilde yerine getirileceğini, bunu aksi bir durum gerçekleşmesi halinde sözleşmede belirtilmiş olan her türlü sorumluluk ile karşı karşıya kalabileceğini belirten tarafın imzalamış olduğu koşullu ve bedelli senetlere teminat senedi adı verilir.

Teminat Senedinde Hangi Maddelerin Olması Gerekir?

Öncelikle teminat senetlerinde olmazsa olmaz olarak görülen bir takım maddeleri bilmek gerekir. Söz konusu olan bu senetler üzerinde teminat senedi olduğu açıkça belirtilmeli ve senede bir atıf yapılmalıdır. Öte yandan teminat senedine mevzu olan iş sözleşmesinin hazırlanmış olması ve sözleşmenin her bir nüshasının taraflarda olması sağlanmalıdır.

Teminat senedinin düzenlenme aşamaları maddeler halinde sıralamak gerekirse;

  • İlk olarak teminat senedinin vade bölümüne “Teminat Senedidir” ibaresini mutlaka eklemek gerekir.
  • Teminat senedinin ön bölümüne tarih yazarak “… tarihli sözleşmeye konu olarak hazırlanmıştır” diye belirtilmiş olması gerekir.
  • Teminat senedinin arka kısmında yer alan bölüme hangi konu ile alakalı olarak senedin hazırlandığını kısa bir şekilde belirtmek gerekir.
  • Senedin arka yüzüne yazılan hangi konu ile alakalı olduğu yazısının alt tarafına borçlu tarafın güvenliği bakımından “sözleşme konusu tamamlandığı zaman senedin hükümleri geçersizdir.” İbaresinin de eklenmesi gerekir.
  • Söz konusu olan bu senedin teminat senedi niteliği taşıması için belirtilmiş olan bütün koşulların yerine getirilmiş olması zorunludur. Şartlar uygun olmadığında borçlu taraf telafisi olmayan neticeler ile karşı karşıya kalabilir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.