Taşıt Eksperliğini Herkes Yapabilir Mi?

Satışa konu olacak sıfır ya da ikinci el aracın değerini belirlemek (hasarı, piyasa değeri, gibi) amacıyla alanında uzman kişilerce yapılan fiyat belirleme işlemi taşıt ekspertizliği olarak ifade edilebilir.

Satışa konu olacak sıfır ya da ikinci el aracın değerini belirlemek (hasarı, piyasa değeri, gibi) amacıyla alanında uzman kişilerce yapılan fiyat belirleme işlemi taşıt eksperliği olarak ifade edilebilir.

Kasko bedellerinde ve kredili taşıt satışlarında ihtiyaç duyulan taşıt eksperleri, özel olarak hizmet veren bir meslek grubudur. Bankalar ya da kamu kuruluşları, taşıt eksperleri ile anlaşma yaparak kendi işlemlerinde aynı taşıt eksperleri ile çalışabilirler. Ancak taşıt eksperleri, kurumların ya da bankaların çalışanları değillerdir.

Taşıt eksperliği yapacak kişiler; Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen kadrolara istinaden SEGEM sınavlarına katılarak başarılı olmalıdırlar. Adayların, taşıt eksperliği görevi üstlenebilmeleri için en az lise mezunu olmaları gerekir. Adayların, taşıt eksperliği görevlerini üstlenebilmeleri için birinci ön alım (en az lise mezunu) ve ikinci ön alımlara (en az önlisans mezunu) başvuru yapmaları gerekir.

SEGEM Sınavı Nedir?

Sigorta Eğitim Merkezinin; yeterlilik sınavı olarak uyguladığı sınav, adayların faaliyet gösterebilmeleri için belirli sınav konularına göre hazırlanan 50 sorudan oluşur. Adayların sınavlara katılım sağlayabilmeleri için, sınav başvuru şartlarını yerine getirmeleri gerekir. Adaylar; sınav için açıklanan ücretleri anlaşmalı bankalar aracılığı ile ilgili hesaba yatırdıktan sonra sınava katılım sağlayabilirler.

Adayların; sınavdan başarılı olabilmeleri için 50 sorunun 30’unu doğru cevaplayarak en az 60 puan almaları gerekir. Doğruların yanlışları götürmediği sınavda 30 soruyu doğru olarak işaretleyen adaylar daha sonra Sigorta Eğitim Merkezi’nin düzenlediği kurslara katılarak faaliyet gösterecekleri alanları (sigorta eksperliği, gayrimenkul eksperliği, taşıt eksperliği) belirleyebilirler.

Sınavda sorulan sorular; sigortacılık ve temel kavramlar, sigorta acenteleri yönetmeliği, acentelere ilişkin düzenlemeler, acentelerin sorumluluk ve görevleri, Türkiye’de uygulanan sigorta çeşitleri, aracıların sistemdeki yeri ve görevleri, sigorta fiyatlandırması ve banka şartları, hasar bilgileri konularından oluşur.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.