Tarla Tapu Harcı Fiyatları ve Hesaplama

Tapu harcı masrafı, bir gayrimenkulün alım – satım işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için bilinmesi gereken en önemli konulardan biridir. Konut, iş yeri, tarla, arsa, arazi gibi çeşitli taşınmaz malların alım – satım işlemleri için tapu dairelerinde alınan hizmetlerin karşılığında ödenmesi gereken bedel olarak tanımlanan tapu harcı, hem alıcı tarafından, hem de satıcı tarafından tahsil edilmektedir. Örneğin; tarlasını satacak olan bir kişi ile alıcısının tapu dairesindeki işlemlerinden önde tarla tapu harcı ödemesini yapmış olması gerekmektedir. Aksi taksirde tarla tapusunun satışı gerçekleştirilememektedir.

Tarla Tapu Harcı Fiyatları

Tarla tapu harcı fiyatları, tarlanın tapu dairesinde beyan edilen satış değerinde göre değişiklik göstermektedir. Tapu dairelerinde satış işleminin gerçekleştirilebilmesi adına beyan edilen satış bedelinin yüksek olması halinde tarla tapu harcı fiyatları da yüksek çıkmakta ya da satış bedelinin düşük beyan edilmesi halinde tarla tapu fiyatları da düşük çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda tarlanın alım – satım işlemleri için ödemesi gereken tapu harcı bedelinin ne kadar olduğunu öğrenebilmek adına hesaplama işlemi gerçekleştirmek gerekmektedir. Hem alıcı, hem de satıcının tarla için ödeyecek olduğu tapu masrafı, binde 20 olarak hesaplanmaktadır.

Tarla Tapu Harcı Hesaplama

Tarla tapu harcı hesaplama işlemi, genellikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne bağlı tapu dairelerinde gerçekleştirilmektedir. Bir tarlanın satış işlemleri esnasında ne kadar tapu harcı ödenmesi gerektiğini ortaya koyan bu hesaplama işleminde, binde 20 oranı esas alınmaktadır. Yani buna göre vatandaşların tarla tapu harcı ödemesi yapabilmesi için, tarlanın satış bedelinin binde 20’sini hesaplaması ve elde edilen rakamı hem alıcının, hem de satıcının ödemesi gerekmektedir. Örneğin; 100 bin TL değerinde bir tarlanın tapu harcı her iki taraf için 2 bin TL olmak üzere toplamda 4 bin TL’dir.

Tarla Tapu Harcı Ödemesi Nereye ve Nasıl Yapılır?

Tarla tapu harcı ödemesi, vergi dairelerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu banka şubeleri ay da ATM’lerine ve yine TKGM’nin oluşturmuş olduğu e-Tahsilat sistemine yapılmaktadır. Vatandaşlar e-Tahsilat sistemi üzerinden kredi kartı kullanarak ödeme yapabilirken, bu işlemde e-Tahsilat seri numarasına ihtiyaç duyulmaktadır. Vergi dairesi ve bankalara ise nakit olarak ödeme yapılmaktadır. Bu sayede tarla tapu harcını ödeyen vatandaşlar satış işlemlerini tamamlayabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.