Tapu Tahsis Belgesi Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?

Tapu tahsis belgesi, tapu belgesi bulunmayan, imar ve gecekondu mevzuatı dahilinde belediye, il özel idareleri, vakıf ve hazineye ait olan taşınmazların üzerindeki meskenler adına temin edilen ve bireylere kişisel haklar sağlayan bir belge olarak tanımlanmaktadır. Belediyeler ve il özel idareleri tarafından verilen tapu tahsis belgeleri, genellikle vatandaşları mağdur etmemek maksadı ile tahsis edilmektedir.

Tapu tahsis belgesi tapu senedi yerine geçmez ve bireyler için mülkiyet hakkı şeklinde değerlendirilemezken, ön tapu belgesi olarak kabul edilebilmektedir.

Tapu Tahsis Belgesi Nedir?

Günümüzde gecekondu gibi yapılarda yaşamını sürdüren pek çok vatandaş tapu tahsis belgesi nedir diye merak etmektedir. Türkiye’de ağırlıklı olarak İstanbul gibi illerde gecekondu ve gecekondu tarzındaki yapılara sık rastlanabilmektedir. Bu gibi yapı sahipleri tapu senedi olmamasından ötürü çeşitli problemler ile karşı karşıya kalabilmektedir. Tapu tahsis belgesi, vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamaması adına belediyeler ve il özel idareleri tarafından sunulan bir belge olarak bilinmektedir. Bu belge sayesinde vatandaşlar tapu senedi alabilme hakkına da sahip olabilmektedir.

2981 Sayılı kanun gereğince vatandaşlara verilen bu belge için bir tapu tahsis belgesi geçerlilik süresi mevcut bulunurken, bu sürenin 3 yıl olduğu ifade edilmektedir. Belgenin verildiği tarihten itibaren 3 yılın dolması ile beraber tapu tahsis belgesi iptali gerçekleşmiş olmaktadır.

Tapu Tahsis Belgesi Nereden Alınır?

Tapu tahsis belgesi, imar planı gerçekleştirilecek olan gecekondu bölgelerinin devlete, hazineye ya da vakıflara ait olması halinde, vatandaşların mağdur olmaması adına devlet tarafından verilmektedir. Belediyeler ve il özel idarelerinden alınan tapu tahsis belgesi sayesinde vatandaşlar imar ya da kentsel dönüşüm projesi başlayıncaya kadar kaçak olarak yaşamını sürdüren gecekondu sahipleri güvence altına alınmaktadır.

Tapu Tahsis Belgesi Nasıl Alınır?

Tapu tahsis belgesi başvurusunda bazı şartlar aranmaktadır. Tahsis dahilindeki yerin hak sahibi adına tescil edilebilmesi için öncelikle hukuki açıdan geçerliliği olan bir tahsis belgesini mevcut olması ve tahsise konu olan yerin imar-ıslah planının hazırlanmış olması gerekmektedir. Bunun ile beraber ilgili için tapu tahsis belgesi doğrultusunda başka bir bölgeden tahsis gerçekleştirilmemiş olması ve bunun gibi şartlara bakılmaktadır. Yapılan incelemeler doğrultusunda şartların yerinde olduğu tespit edilirse tahsis belgesi verilebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.