Tapu Sahibi Nasıl Öğrenilir? (2020 Güncel)

Bir taşınmazın tapu sahibi nasıl öğreniliyor? İşte detaylar!

Tapu Sahibi Nasıl Öğrenilir

Bir taşınmaz alınmak istendiğinde, o taşınmaz hakkında bir takım araştırmalar yapılması gerekiyor. Bu araştırmaların arasında ise, söz konusu olan taşınmazın tapusunun kime ait olduğu da yer alıyor. Peki, söz konusu olan bu taşınmazın tapu sahibi nasıl öğreniliyor?

Bir gayrimenkulün satın alma aşamaları esnasında, satın alacak kişinin tapu ve tapuNUN sahibi hakkında bir takım araştırmalar yapması gerekiyor. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak, bir gayrimenkulü almaya karar verdiğinizi fakat o gayrimenkulün sahibi hakkında çok fazla bir bilgiye sahip olmadığınızı var sayalım. Peki, bu durumda o satın alınması planlanan gayrimenkulün tapu sahibi kim olduğu nasıl öğrenilir?

Bir taşınmazın tapu sahibinin kim olduğunu öğrenebilmek pekte kolay yollardan gerçekleşmiyor. İnternet üzerinden yapılan herhangi bir araştırma ile tapu sahibi bilgilerine erişim sağlamak ne yazık ki mümkün olmuyor.

Tapu sahibi ya da sahiplerinin kim olduğunu öğrenebilmek için ancak mevzu bahis olan gayrimenkulün tapu senedine ait bir fotokopi ile o tapu senedinin bağlı olduğu Tapu Dairesine gidilerek bir sorgulama yaptırılması gerekiyor.

Tapu Sahibi Nasıl Öğrenilir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmış olan yazılı bir açıklamada, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne (TKGM) ait internet sitesinde yer alan parsel sorgulama linki ile taşınmazın bağlı olduğu;

  • İl
  • İlçe
  • Mahalle
  • Köy
  • Ada
  • Parsel gibi bilgiler doğru bir şekilde sisteme girilerek parsel sorgulaması gerçekleştirilebiliyor.

Gerekli olan bilgilerin doğru bir şekilde sisteme girilmesi halinde ise, parselin uygu görüntüsü ile çakışan bir görüntüsü ekrana getiriliyor.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün (TKGM) sunmuş olduğu bu uygulama herkese açık olup, vatandaşların evinde oturduğu yerden parsel hakkında bilgili olmasına imkân sağlıyor.

Yapılan bu gibi işlemlerin ardından tapu sahibinin kim olduğunu öğrenilip, yine alım – satım işlemleri Tapu Dairesinde gerçekleştiriliyor. Satın alma işlemlerini gerçekleştirebilmek içinse gerekli evrakları tamamlayıp tapu harcının ödenmiş olması gerekiyor.

Taşınmazın devri ve iktisabı halinde tapu harcı binde 20 civarında olup, emlak vergisi değerinden az olmayacak şekilde, beyanatı yapılmış olan iktisap ve devir bedeli üzerinden hesaplaması yapılıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.