Tapu rayiç bedeli masrafı, konut, iş yeri, arsa, arazi, bina gibi herhangi bir taşınmaz malın alım – satım işlemlerinde gerekli olan satış bedeli olarak bilinmektedir. Bu gibi alım – satım işlemlerinden tapu rayiç bedeli masrafının belirlenmesi için gerekli olan bazı etkenler ve hesaplama işlemleri mevcut bulunmaktadır. Örneğin; tapu rayiç bedeli hesaplama işlemi gerçekleştirilirken, bir konutun ya da arsanın etrafından bulunan kendi cinsinden diğer taşınmaz mallardan en az 3 tanesinin satış bedelinin ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekmektedir. Bunun ile beraber diğer adımların izlenmesi ile beraber de taşınmaz malın asıl tapu rayiç bedeli ortaya çıkmaktadır. Öte yandan tapu harcı da tapu rayiç bedeli masrafı olarak adlandırılabilmektedir.
Tapu Rayiç Bedeli Masrafı Ne Kadar?
Tapu rayiç bedeli masrafı, satışa konu olan taşınmaz mala göre değişiklik göstermektedir. Tapu harcı masrafı olarak da bilinen bu masraf, gayrimenkulün alım – satım işlemleri esnasında hem alıcınım hem de satıcının ödemekle yükümlü olduğu ve her ikisinden de yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak tahsis edilen bir masraftır. Bu tapu rayiç bedeli masrafı, taşınmaz malın satış değerinin yüzde 2’si olarak hesaplanarak belirlenmektedir. Dolayısıyla da taşınmazın satış değerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Tapu Rayiç Bedeli Cezası Ne Kadar?
Tapu rayiç bedelinin alım – satım işlemleri esnasında tapu harcı masrafının az çıkması adına tapuda gerçek değer olarak gösterilmemesi gibi durumlar ile karşılaşılabilmektedir. Bu gibi durumların tespiti halinde alıcı ve satıcılara belli oranlarda ceza uygulanmaktadır. Tapu rayiç bedel cezası, tapuda beyan edilen harç tutarı ile tapunun gerçek rayiç değeri üzerinden hesaplanan tapu harcı arasındaki farkın yüzde 4’üne tekabül eden eksik harç bedelini yasal faiz ve hesaplaması yapılan eksik miktarın yüzde 25’ine tekabül eden vergi ziyaı cezası olarak uygulanmaktadır. Tapu rayiç bedel cezası hem alıcıya, hem de satıcıya yüzde 2 olarak gönderilmektedir.
Tapu Rayiç Bedeli Hesaplama
Tapu rayiç bedeli hesaplama, yani taşınmazın gerçek satış değerinin hesaplanması, taşınmazın yer aldığı semt, mahalle, ilçe, muhit, cadde, etrafın yer alan sosyal nitelikli alanlar, hastaneler ve bunun gibi çeşitli kriterler göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmektedir.