Tapu İptal Davası Şartları ve Süresi

Tapu İptal Davası Şartları, İptal Davasının Süresi, Dava Sonuçları ve Yapılması Gerekenler hakkında tüm detaylar…

Tapu iptal ve tescil davası, ilgili kanuna aykırı, usulsüz ya da yolsuz olarak hazırlandığı düşünülen tapu kaydının hukuk kurallarına göre düzenlenmesi için açılan bir dava türüdür. Halk arasında tapu iptali davası olarak bilinen bu dava türü gayrimenkulün aynına, yani mülkiyet hakkına yönelik bir dava olması sebebi ile mahkeme tarafından hüküm kesin bir hale getirilmeden icra gerçekleştirilememektedir. Ancak bu davanın açılabilmesi için de bazı tapu iptal davası şartlarının yerinde olması gerekmektedir.

Tapu İptal Davası Şartları

Tapu iptal ve tescil davası açabilmek için bazı şartlar aranmaktadır. Tapu iptal davası şartları olarak bilinen bu şartlar; ortada hiçbir sebep olmadan gerçekleştirilen, bir tescil (kütüğe yazılan yazı), tescilin tadili (değiştirilmesi) ya da terkini ile ayni, yani mülkiyet haklarının zedelenmiş olmasıdır. Tapu iptal davası şartlarından herhangi birinin gerçekleşmesi halinde mülkiyet hakkı zarar gören tapu sahibi ya da ilgilisi olan kişi, tapu sicilinde gerekli düzenlemelerin yapılması adına mahkemeye başvurup dava açabilmektedir.

Tapu iptal davalarında mahkeme tarafından taraflara ait şahitler dinlenirken, davalık olan tapunun bulunduğu konumda keşif yapılmakta, tapunun yanlış kayıt nedenleri araştırılmakta ve dava Yargıtay’ın kararı ile son bulmaktadır.

Tapu İptal Davası Süresi

Tapu iptal davası süresi, genellikle davanın ne kadar zamanda zamanaşımına uğrayabileceği ya da davanın ne kadar zamanda açılması gerektiği gibi konular hakkında bilgi edinebilmek maksadı ile araştırılmaktadır. Bu gibi davalarda tapu iptal davası süresi gibi bir kısıtlama getirilmemekle beraber, muris muzavaası davasında tapu iptal davası zamanaşımı ve hak düşürücü mevcut bulunmayıp, muzavaayı öğrenen taraf herhangi bir zaman kısıtlaması ile karşı karşılaya kalmadan dava açabilmektedir.

Tapu İptal Davası Nasıl Sonuçlanır?

Tapu iptali davasının sonuçlandırılması için mahkemenin belirli süreçleri takip etmesi gerekmektedir. Örneğin; temel usulü işlemler adı verilen bu süreçler, dava dilekçesinin incelenmesi ve tensip hazırlanması ile beraber başlamakta ve gerekçeli kararın yazılması ile beraber sonlandırılmaktadır. Bu iki süre zarfı içerisinde dava dilekçesinin tebliği, cevap süreci, cevap dilekçesinin tebliği, cevaba cevap dilekçesinin süreci, ikinci cevap dilekçesi, ön inceleme duruşmasına davet ve duruşmanın gerçekleştirilmesi, delillerin toplanması ve bunun gibi birkaç aşama daha kat edilmektedir. Bu gibi süreçlerin neticesinde de mahkeme ve hakim tarafından dava bir sonuca bağlanmaktadır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.