Tapu İpotek Sorgulama Telefon/E-Devlet/ Daire

Telefonla Tapu İpotek Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Devlet ve Daireden Tapu İpotek Sorgulama Nasıl Gerçekleşir? Detaylarıyla…

İpotek, alınmış olan bir borcun ödeneceği konusunda güvence olarak, borç kapatıldığı takdirde kaldırılmak üzere borçlu tarafından ortaya koyulan bir taşınmaz mal üzerinde alacaklının yararına tapuya işlenen bir kayıt olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla vatandaşların herhangi bir taşınmaz mal satın alacağı zaman üzerinde ipotek olup olmadığını öğrenebilmesi için tapu sorgulama işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Taşınmaz mal için koyulan ipotek şerhinin olup olmadığı, tapu belgesinde ne yazık ki yer almamaktadır. Be sebeple vatandaşların tapu belgesi fotokopisi ile beraber tapu dairesinde sorgulama gerçekleştirmesi gerekmektedir. Öte yandan tapu dairelerinin yanı sıra çeşitli kanallar aracılığı ile de tapu kadastro sorgu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Telefonla Tapu İpotek Sorgulama

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, vatandaşların bir taşınmaz malı satın alacağı zaman mağdur olmaması adına tapu parsel sorgulama, ipotek sorgulama ve tapu bilgileri sorgulama adı altında çeşitli hizmetler sağlamaktadır. Tapu sorgulamanın kolaylıkla gerçekleştirilmesi adına tapu daireleri üzerinden vatandaşlara yardımcı olunurken, online kanallar ya da telefonla iletişim üzerinden de yardımcı olunabilmektedir.

Her ne kadar telefonla tapu ipotek sorgulama işlemini gerçekleştirebilmek mümkün olmazken, Tapu Genel Müdürlüğünün telefon numarası üzerinden tapuya yönelik bilgileri alabilmek mümkündür.

E-Devlet Tapu İpotek Sorgulama

Herhangi bir taşınmaz malın üzerinden ipotek şerhinin olup olmadığını anlayabilmenin yolu sorgulama işlemini gerçekleştirmektir. Bu doğrultuda sorgulama işlemlerinden biri ise e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilendir. E-devlet ile tapu ipotek sorgulama gerçekleştirmek isteyen vatandaşların öncelikle T. C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapması gerekmektedir. Sisteme giriş yapan vatandaş, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün Tapu Bilgileri Sorgulama menüsünü kullanarak tapu ile alakalı talep ettiği her bilgiye erişim sağlayabilmektedir.

Daireden ve Online İpotek Sorgulama

Tapu dairesinden taşınmaz mal üzerinde ipotek olup olmadığını öğrenmek isteyen vatandaşın tapu belgesinin bir fotokopisi ile beraber ilgili birime müracaat etmesi gerekmektedir. Bu sayede tapuda görevli olan memur tarafından sorgulama işlemi yapılmakta ve vatandaş talebi doğrultusunda tapu belgesinin ait olduğu taşınmaz mal üzerinde ipotek şerhinin olup olmadığını öğrenebilmektedir.

Öte yandan online ipotek sorgulama için de e-devlet uygulaması üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün ilgili sayfalarına giriş yapılabilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.