Tapu dairelerinde, bir gayrimenkulün alış – satış işlemlerinde tapu harcı masrafının daha az ödenmesi için bazen vatandaşlar tarafından gayrimenkulün değeri düşük gösterilebilmektedir. Bu gibi durumlarda gayrimenkulün asıl değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından vergi cezası uygulanmaktadır. Bu ceza ile karşı karşıya kalmak istemeyen vatandaşlar tapu harcı pişmanlık beyannamesinde bulunmaktadır.
Tapu Harcı Pişmanlık Beyannamesi Nedir?
Taşınmaz mallar ile alakalı olarak gerçekleştirilen alım – satım işlemlerinde tapu devir işleminin gerçekleştirilebilmesi adına belli oranlarda tapu harcı masrafı ödemesi yapılmaktadır. Alıcılar ve satıcılar bu harç masrafını en az miktarda ödeyebilmek için bazen taşınmaz malın gerçek değeri yerine daha az bir değer ile tapu harcı beyannamesinde bulunabilmektedir. Maliye Bakanlığı tarafından bu gibi durumların tespit edilmesi halinde yüzde 25 oranında cezai işlem uygulanmaktadır.
Maliye Bakanlığının uygulamış olduğu bu cezayı ödemek istemeyen alıcı ve satıcılar ise tapu harcı pişmanlık beyannamesi verebilmektedir. Fakat vatandaşların tapu harcı pişmanlık beyannamesi verebilmesi için de Maliye Bakanlığının durumu tespit etmiş ve ceza uygulamış olması gerekmektedir.
Pişmanlık Beyannamesi Nereye Verilir?
Günümüzde pek çok vatandaş, tapu harcı pişmanlık beyannamesinin nereye verileceğini merak etmektedir. Tapu harcı masrafı, gayrimenkulün değeri üzerinden binde 15 (belli bir süre için) olarak hesaplanmaktadır. 31 Ekim tarihine kadar geçerli olan bu oranlar, hem alıcı hem de satıcı için geçerli olup, bir gayrimenkulün devir işleminde toplam binde 30 tapu harcı ödemesi yapılmaktadır.
Tapu harcı masrafının daha az çıkması ve en az masraf ile devir işlemini gerçekleştirmek isteyen vatandaşların gayrimenkulü daha düşük bedelle göstermesinden pişman olduğunda, pişmanlık beyannamesinde bulunulmaktadır. Tapu harcı pişmanlık beyannamesinin verileceği ilgili kurum ise Maliye Bakanlığıdır. Tapu harcı pişmanlık beyannamesinde bulunan vatandaşların cüzi bir miktarda pişmanlık zammı ödemesi gerekmektedir.
Pişmanlık Beyannamesi Süresi Ne Kadardır?
Vatandaşların verecek olduğu beyanname için bazı şartlar mevcut bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de tapu harcı pişmanlık beyannamesi süresidir. Bu doğrultuda geçerli olan tapu harcı pişmanlık beyannamesi süresi, dilekçenin verildiği tarih itibari ile 15 gündür. Daha önce vermiş olduğu beyanlarında hata yapan ve pişman olan vatandaşlar, 15 gün içerisinde pişmanlık beyanında bulunabilmektedir.