Tapu Harcı Nedir? Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu harcı, tapu kadastroda bir taşınmaz mal için alıcı ve satıcı tarafından devlete ödenen belli bir miktar paraya verilen addır.

Tapu harcı, tapu kadastroda bir taşınmaz mal için alıcı ve satıcı tarafından devlete ödenen belli bir miktar paraya verilen addır. Tapu harcı, gayrimenkul alışverişlerinde hem alıcı, hem de satıcı tarafından ödenmesi zorunlu bir harç olurken, tapu harcı hesaplamalarında esas alınan oran ise yüzde 2’dir. Yani buna göre her iki taraftan da yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak hesaplanmaktadır.

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı masrafı olarak da bilinen tapu harcı, satışa konu olan konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi gibi taşınmaz mal adına Tapu Genel Müdürlüğünde beyan edilen satış bedelinin yüzde 4’ü olacak şekilde hesaplanan bir harç olarak tanımlanmaktadır.

Tapu harcı masrafı, Tapu Genel Müdürlüğü ile anlaşmalı olan bazı bankaların aracılığı ile ödenebilmektedir. Bunun ile beraber tapu işlemlerinin gerçekleştirildiği müdürlük tarafından kişinin cep telefonuna gönderilen SMS’te yer alan 12 – 13 haneli numara sayesinde tapu harcı masrafı, damga vergisi ve döner sermaye gibi ücretler, bütün bankaların kredi kartı vasıtası ile Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden de ödenebilmektedir.

Tapu Harcı Ne Kadar?

Tapu kadastroda gerçekleştirilecek olan alım – satım işlemlerinde ödenmesi gereken tapu harcı ücreti, belirlenen oranlar doğrultusunda hesaplanarak belli olmaktadır. Daha önceki sistemde tapu harcı için hem alıcıdan, hem de satıcıdan, satış bedelinin yüzde 2’si tahsil edilirken, toplamda yüzde 4 olarak ödenmiş olmakta idi. Fakat geçtiğimiz aylarda yapılan bir düzenleme ile tapu harcında indirime gidilerek, yüzde 4 olarak harç oranı yüzde 3’e düşürülmüştür. Buna göre alıcı ve satıcı başına düşen harç oranı yüzde 1,5 olarak uygulanmaya başlanmıştır.

Tapu harcı hesaplama işlemine bir örnek gösterilecek olursa; 100 bin TL değerindeki bir arsanın satışı için, alıcı ve satıcı yüzde 1,5 oranında harç ödemesi gerekmektedir. Bu orana tekabül eden harç ücreti ise bin 500 TL kadardır. Yani hem alıcıdan, hem de satıcıdan bin 500 TL tahsil edilirken, toplamda 3 bin TL harç ücreti alınmış olacaktır.

Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu harcı masrafları, gayrimenkulün satış işlemlerinde her iki tarafın ödemekle yükümlü olduğu bir masraftır. Dolayısıyla bu masraflar hem alıcı, hem de satıcı tarafından tahsil edilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.