Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu Harcı Ücretleri ve Ödemeleri | Tapu Harcı Hesaplama Detayları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler | Gayrimenkul, Arsa, Arazi, Dükkan, Konut…

Tapu, bir gayrimenkulün kime ait olduğunu ve gayrimenkul ile alakalı bilgileri ortaya koyan, tapu kadastrodan temin edilen resmi bir belgedir. Tapu harcı ise; konut, arsa, arazi, dükkan gibi gayrimenkullerin satışı gerçekleştirilirken, hem alıcı, hem de satıcı tarafından ödenmesi gereken bir masraf olarak tanımlanmaktadır. Bu masrafın bedeli genellikle tapu harcı hesaplama işleminin ardından belirlenirken, hesaplama işlemi ise gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 3’ü olacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu yazıdan tapu harcı hesaplama, tapu bedeli ve ödeme detaylarına ulaşabilirsiniz.

Tapu Harcı Ne Kadar?

Tapu harcı ücreti, genellikle satışa konu olan taşınmaz mala göre değişiklik göstermektedir. Tapu kadastroda gerçekleştirilen alış – satış işlemlerinde her iki taraftan da tahsil edilmesi zorunlu olan bu tapu harcı, diğer adı ile tapu masrafı, satılacak olan taşınmaz malın tapu kadastroda belirtilen satış bedeli üzerinden belirli bir oran doğrultusunda hesaplanarak belirlenmektedir. Bu hesaplama işlemini kişilerin kendisinin yapması mümkün olduğu gibi, ilgili birimler tarafından da yapılabilmektedir. Tapu kadastroda tapu işlemleri gerçekleştirecek olan alıcı ve satıcılar, ancak tapu harcı masrafını ödediği takdirde talep ettiği işlemi gerçekleştirebilmektedir. Tapu harcı masrafını ödemeyen alıcı ya da satıcının işlemleri gerçekleştirilmemektedir.

Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu harcı hesaplama, tapuda belirtilen taşınmaz malın satış bedeli üzerinden gerçekleştirilmektedir. Eski sistemde alıcıdan yüzde 2, satıcıdan da yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak uygulanan tapu harcı masrafı, hayata geçirilen düzenlemenin ardından indirilerek, hem alıcıdan, hem de satıcıdan yüzde 1,5 olmak üzere toplamda yüzde 3’e düşürüldü. Buna göre tapu harcı hesaplama işlemine bir örnek gösterilecek olursa; 100 bin TL değerinde bir konutu satacak ve alacak olan kişiler, yüzde 1,5’den bin 500 TL ödeme yapmak zorundadır. Yani bu tapunun devri için toplamda 3 bin TL ödeme yapılması gerekmektedir.

Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu harcı masrafı, aksi taraftarca karşılaştırılmadığı takdirde hem alıcıdan, hem de satıcıdan eşit bir şekilde tahsil edilmektedir. Eski sistemde her iki taraftan da yüzde 2 olarak tahsil edilen bu masraf, hayata geçirilen bir kampanya ile 31 Ekim 2018 tarihine kadar her iki taraftan da yüzde 1,5 olarak tahsil edilmektedir. Fakat bu tarihten sonra kampanya sonlandırılacak ve harç oranları yeniden yüzde 2’ye çıkarılacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.