Tapu Harcı Gecikme Faizi ve Hesaplama

Tapu Harcı Gecikme Faizi Nedir? Gecikme Faizi Ne Kadar? Gecikme Faizi Hesaplama ve diğer tüm detaylar için…

Tapu harcı masrafı, konut, arsa, iş yeri, arazi gibi taşınmaz malların alım – satım işlemleri esnasında tapu dairelerinden alınan hizmetler adına ödenmesi gereken bir masraftır. Tapuda beyan edilen satış bedelinin binde 20’si olarak hem alıcıdan hem de satıdan tahsil edilen bu bedel toplamda binde 40 olarak uygulanmaktadır.

Tapu harcı bedelini aksi taraflarca kararlaştırılmadığı takdirde, hem alıcıdan, hem de satıcıdan eşit olacak şekilde tahsil edilmektedir. Alıcı ve satıcılar çeşitli kanallar aracılığı ile tapu harcı ödemesi gerçekleştirebilirken, bu kanallar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi, anlaşmalı bankaların ATM’leri ve ilgili vergi daireleridir.

Tapu Harcı Gecikme Faizi Nedir?

Tapu harcı gecikme faizi oranı, tapu harcı adına ödenmesi gereken bedel, taşınmaz malın satış değeri üzerinden hesaplanmaktadır. Tapu dairelerinde gerçekleştirilen işlemlerin ardından, emlak vergisi asıl bedelinden daha az bir değer üzerinden ödeme yapıldığının ya da beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek değeri yansıtmadığı tespit edildiğinde, aradaki fark üzerinden hesaplaması yapılan ve ikmalen ya da re’sen tarh edilerek gerek satıcıdan, gerekse de alıcıdan tahsil edilmektedir.

Kısaca tapu harcı gecikme faizi, taşınmaz malın gerçek değerini, harç ödemesinin daha düşük bedelden gerçekleştirilebilmesi adına daha düşük gösterilmesi durumunun tespiti halinde uygulanmaktadır. Bu durumda uygulanan tapu harcı gecikme faizi oranı üzerinden hesaplama yapılarak ödeme yapılmaktadır.

Tapu Harcı Gecikme Faizi Ne Kadar?

Tapu harcı bedelinin daha düşük ödenebilmesi adına taşınmaz malın satış değerinin aslından daha düşük gösterilmesi ve bu durumun Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmesi halinde tarh edilecek olan tapu harcı adına satıcıdan ve alıcıdan ayrı olarak uygulanan tapu harcı gecikme faizi oranı yüzde 25’i oranında uygulanmaktadır.

Tapu Harcı Gecikme Faizi Hesaplama

Tapu harcı gecikme faizi hesaplama işlemi, genellikle tapu harcı gecikme cezası ile karşı karşıya kalan alıcılar ve satıcılar için gerçekleştirilmektedir. Taşınmaz malın asıl satış değeri ile tapuda beyan edilen yanlış değer arasındaki fark üzerinden gerçekleştirilen bu tapu harcı gecikme faizi hesaplama işlemi, yüzde 25’lik oran üzerinden yapılmaktadır. Ne kadar gecikme faizi ödeyecek olduğunu öğrenen alıcı ve satıcılar ise ilgili ödeme kanallarından ödeme işlemini gerçekleştirebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.