Tapu Harcı Eksik Ödenirse Ne Olur?

Tapu harcı masrafı, bir taşınmaz malın satış işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi adına ödenmesi zorunlu olan bir ücrettir. Halk arasında tapu harcı ya da tapu masrafı olarak bilinen bu ücret, hem alıcıdan, hem de satıcıdan tahsil edilmektedir. Her iki taraftan da binde 20 oranında tahsil edilen bu ücret, satışa konu olan taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanmakta ve toplamda binde 40 olarak tahsil edilmektedir.

Tapu Harcı Eksik Ödenirse Ne Olur?

Vatandaşların, bir taşınmaz malın alım -satım işlemlerini gerçekleştirebilmek adına tapu harcı ödeme işleminin gerçekleştirilmesi zorunlu kılınmaktadır. Bu harç masrafı tapunun satış değeri üzerinden hesaplanırken, satışın banka kredisi ile gerçekleştirilmesi durumunda ise tapu harcı gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.

Vatandaşlar bir gayrimenkulü alabilmek ya da satabilmek için bu masrafları online kanallar ya da bankalar aracılığı ile ödeyebilmektedir. Ancak bazı vatandaşlar tapu harcı masrafını en aza indirgeyebilmek adına gayrimenkulün satış değerini tapu dairelerinde düşük olarak beyan edebilmektedir. Bu gibi durumlar için ise tapu harcı eksik ödenirse ne olur diye merak edilmektedir.

Tapuda gerçekleştirilen işlemlerin ardından emlak vergisinin ederinden daha düşük olan bir değer üzerinden tapu masrafı ödemesinin yapıldığı ya da beyanda bulunulan devir ve iktisap bedelinin gerçeği yansıtmadığı tespit edildiğinde, aradaki fark üzerinden hesaplaması yapılan masraf, re’sen ya da ikmalen tarh edilerek alıcı ve satıcıdan tahsil edilmektedir.

Tapu Harcı Eksik Ödenirse Cezası

Bu gibi durumda tapu harcı eksik ödenirse cezası; tarh edilecek olan tapu harcı adına, hem alıcıdan, hem de satıcıdan ayrı ayrı harcın yüzde 25’i civarında vergi ziyaı cezasıdır. Müteahhitlerin, satın alınan konut için ödenen toplam satış bedelinden daha düşük fatura düzenlese dahi, tapu masrafının gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda müteahhitlerin gerçeği yansıtmayan bu faturaları, en yakın vergi dairesine ya da 444 0 189 numaralı hatta bildirmesi gerekmektedir.

Tapu Harcı Cezası Nereye Ödenir?

Tapu harcı eksik ödeme için satış değerinin düşük gösterilmesi ve bu durumun tespit edilmesi halinde alıcı ve satıcı için Maliye Bakanlığı tarafından vergi ziyaı cezası kesilmektedir. Adına kesilen bu cezayı ödemek isteyen gayrimenkulün alıcısı ve satıcısı, ödeme işlemini Maliye Bakanlığının ilgili kanalları üzerinden ve Vergi Dairelerinden gerçekleştirebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.