Tapu Harcı Cezası Sorgulama Yöntemleri

Bu yazıdan Tapu harcı cezası sorgulama yöntemleri ve diğer detaylara ulaşabilirsiniz!

Tapu harcı, diğer adı ile tapu harcı masrafı, bir taşınmaz malın hem alıcısı, hem de satıcısı tarafından tahsil edilen bir hizmet bedeli olarak bilinmektedir. Bu yazıdan Tapu harcı cezası sorgulama yöntemleri ve diğer detaylara ulaşabilirsiniz!

Taşınmaz malın alım satım işlemlerinde tahsil edilen bu tapu hizmet bedelini her iki tarafında ödemesi zorunludur. Tapu harcının ödenmemesi halinde alım – satım işlemlerinin gerçekleştirilmesi mümkün kılınmamaktadır.

Normal şartlarda tapu harcı, bir gayrimenkulün alış – satış işlemlerinde taşınmaz malın değerinin binde 20’sı olarak alınmaktadır. Daha basit bir hesaplama ile hem alıcıdan, hem de satıcıdan yüzde 2 olmak üzere toplamda yüzde 4 olarak alınmaktadır. Bu harç masrafının daha az olarak ödenebilmesi adına alıcı ve satıcılar tapudaki değeri daha az beyan ederek, diğer bir değişle vergi kaçakçılığına neden olmaktadır. Bu gibi durumlar için de Maliye Bakanlığı tarafından tapu harcı cezası uygulanmaktadır.

Tapu Harcı Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu işlemlerinin ardından emlak vergisi değerinden daha az bir bedel üzerinden tapu harcının ödenmesi ya da belirtilen devir ve iktisap bedelinin gerçeği yansıtmadığının tespit edilmesi halinde her iki değer arasındaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen ya da re’sen tarh edilerek bir taraftan taşınmaz malı, diğer taraftan alıcı ve satıcıdan alınması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda tapu harcı cezası her iki taraftan da yüzde 25 olarak tahsil edilmektedir.

Tapu harcı cezası sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede hem alıcı, hem de satıcı adına kesilen tapu harcı cezasını kolaylıkla öğrenebilmektedir.

Online Tapu Harcı Cezası Sorgulama

Tapu harcı cezası sorgulama işlemi, direkt olarak ilgili kurumlara müracaat ile gerçekleştirilebildiği gibi, bazı online kanallar aracılığı ile de internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Online tapu harcı sorgulama işlemini e-devlet sistemi üzerinden, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün hesaplama platformu üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının resmi web sitesi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

E-devlet Tapu Harcı Cezası Sorgulama

Online tapu harcı sorgulama yöntemlerinden biri de e-devlet uygulamasıdır. Tapu kadastroda ödenmesi gereken tapu harcının ne kadar olduğunu bu kanal üzerinden öğrenebilmek mümkündür. Bunun için alıcının ya da satıcının T. C. kimlik numarası de e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapması ve gerekli bilgileri girmiş olması yeterli olacaktır.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.