Tapu Harcı Cezası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu kadastroda ödenen tapu harcı, gerçekleştirilen işlemin mahiyetine ve nevine göre, gayrimenkulün asıl değeri üzerinden, nispi ya da maktu olarak hesaplanması ile tahsil edilmektedir.

Bir konutun satışı esnasında tapu dairelerinde tapu harcı masrafının daha ödenebilmesi amacı ile konutun asıl bedelinden az gösterildiği tespit edildiğinde, ceza uygulanmaktadır. Normal şartlarda tapu dairelerinde gerçekleştirilen satışlar için, hem alıcı hem de satıcının, konutun gerçek değeri üzerinden tapu harcı masrafını ödemesi gerekmektedir. Fakat bu masrafın daha az çıkması için bazen tapu kadastrolarda konutun gerçek değeri gizlenmekte ve daha az bir değer gösterilmektedir. İşte bu gibi durumların önüne geçilebilmesi adına Maliye Bakanlığı tarafından tapu harcı cezası uygulanmaktadır.

Tapu Harcı Cezası Ne Kadar?

Tapu kadastroda ödenen tapu harcı, gerçekleştirilen işlemin mahiyetine ve nevine göre, gayrimenkulün asıl değeri üzerinden, nispi ya da maktu olarak hesaplanması ile tahsil edilmektedir. Gayrimenkulün devri ya da iktisabı gibi durumlarda ödenen tapu karcı masrafı, emlak vergisi değerinin altında olmamak kaydı ile beyan edilen iktisap ve devir değeri üzerinden binde 20 oranı ile hesaplanmaktadır. Bu harcın ödenmemesi durumunda Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan tapu harcı cezası ise, tapu harcı masrafı esas alınarak hesaplanmaktadır. Üstelik Maliye’nin yeni geliştirmiş olduğu sistemde, tapu harcı masrafını gayrimenkulün asıl değeri üzerinden ödemeyen alıcı ve satıcılar anında sisteme düşmektedir.

Tapu Harcı Cezası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu harcı cezası hesaplama işlemi, satışa konu olan gayrimenkul için belirlenen tapu harcı masrafının 4’te biri olarak hesaplanmaktadır. Örneğin; tapu harcı cezası hesaplama işlemine göre, tapu harcı masrafı 200 TL çıkan bir gayrimenkul için daha az harç ödenmesi durumunda, bu harç bedeline göre 50 TL tapu harcı cezası ödenmesi gerekmektedir.

Bunun ile beraber Maliye tarafından uygulanan bir ceza daha mevcuttur. Tapuda gerçekleştirilen işlemlerin akabinde tapu harcının emlak vergisi değerinden daha az ödendiğinin tespiti halinde, her iki tarafa da ceza uygulanırken, ayrıca yüzde 25’er olmak üzere vergi cezası da uygulanmaktadır.

Tapu Harcı Cezasını Kim Öder?

Tapu kadastroda gerçekleştirilen satış işlemlerinde ödenmesi gereken harç masrafının eksik ödenmesi halinde Maliye Bakanlığı cezai işlem başlatmaktadır. Tapu harcı cezası olarak bilinen bu ceza, hem alıcı tarafından, hem de satıcı tarafından tahsil edilmektedir. Dolayısıyla devreden ve devralan kişilerin tapu kadastrodaki işlemlerini aslına uygun bir şekilde gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.