Tapu Harcı Bedeli Nedir? Nasıl ve Nereye Ödenir?

Tapu harcı masrafı, bir taşınmaz malın alı- satış işlemleri esnasında Tapu Dairelerinde alınan hizmetin bedeli olarak tanımlanmaktadır. Tapu harcı bedeli olarak da nitelendirilen tapu harcı masrafı, Tapu Dairelerinin anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden ödenebilirken, bu masraf hem alıcı, hem de satıcı tarafına yansıtılmaktadır.

Tapu Harcı Bedeli Nedir?

Konut, iş yeri, arazi, arsa gibi bir gayrimenkulün alış – satış işlemleri esnasında vatandaşlardan tahsil edilen masrafa tapu harcı masrafı adı verilmektedir. Tapuda alınan hizmetin maddi karşılığı olarak bilinen tapu harcı masrafının ödenmemesi halinde, Tapu Dairelerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilmemektedir. Dolayısıyla tapu işlemlerini halledebilmek adına daha önceden tapu dairelerinden randevu alınması ve randevu günü – saatinden önce tapu harcı masrafının ödenerek Tapu Dairesine gidilmiş olması gerekmektedir.

Tapu harcı masrafı, hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil edilmektedir. Fakat bazen bazı durumlarda, alıcı ve satıcı kendi aralarında bu masrafa yönelik uzlaşmaya varabilmektedir. Tapu harcı masrafının her iki taraftan da tahsil edilmesi sebebi ile ev sahibi olmak isteyen kişilerin tapu harcı masrafını da hesaba katması gerekmektedir.

Tapu Harcı Bedeli Nereye Ödenir?

Tapu harcı masrafı çeşitli kanallar üzerinden ödenebilmektedir. Tapu Dairelerinin anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile ödenebilmekte olan bu masraf, ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün kurmuş olduğu online ödeme platformu üzerinden de ödenebilmektedir.

Alıcıların ve satıcıların alış – satış işlemlerinde ödemesi gereken bu harç ücreti, normal şartlarda her iki taraf için binde 20 olarak (yüzde 2) uygulanmaktadır. Fakat belli bir süredir tapu harcı masrafında indirim uygulanmakta olup, bu oranlar binde 15’e (yüzde 1,5) düşürülmüştür. Buna göre tapu harcı bedeli hesaplama işlemine örnek göstermek gerekirse; 100 bin TL değerindeki bir taşınmaz mal için   hem alıcıdan, hem de satıcıdan bin 500 TL olmak üzere toplamda 3 bin TL harç ücreti tahsil edilmektedir.

Tapu Harcı Bedeli Nasıl Ödenir?

Tapu harcını ödemek isteyen vatandaşlar, ödeme kanallarını kullanabilmektedir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün online ödeme platformu üzerinden harç ödemek isteyen vatandaşların T.C. kimlik numarası ile beraber tapu dairesinden almış olduğu e-tahsilat seri numarasını sisteme girmesi ve karşısına çıkan tapu harcı ücretini kredi kartı ay da banka kartı ile ödemesi gerekmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.