Tapu Harcı Alım Satım Oranı ve Hesaplama

Vatandaşların, bir gayrimenkulün alınması ve satılması işlemlerinde, devlete ödemekle yükümlü olduğu bir harç ücreti mevcut bulunmaktadır. Tapuda gerçekleştirilen işlemlerin ve verilen hizmetin bedeli olarak tanımlanan bu masrafa tapu harcı adı verilmektedir. Vatandaşlar, bu doğrultuda gerçekleştirecek oldukları herhangi bir gayrimenkulün alış – veriş işlemlerinde, belirlenen harç oranı üzerinden tapu harcı alım satım hesaplama yaparak, devir işlemlerini gerçekleştirmeden harç ödemesini yapmak durumundadır. Tapu harcı masrafının ödenmemesi halinde, Tapu ve Kadastroda herhangi bir işlem gerçekleştirmek mümkün değildir.

Tapu Harcı Alım Satım Oranı

Normal şartlarda tapu harcı alım satım oranı hem alıcı, hem de satıcı için binde 20, yani yüzde 2 olarak uygulanmaktadır. Fakat hayata geçirilen bir kampanya sayesinde tapu harcı oranlarında indirime gidilerek, 31 Ekim 2018 tarihine kadar geçerli olmak üzere binde 15, yani yüzde 1,5 olarak uygulanmaya başlanmıştır. Bu tarihten sonra tapuda gerçekleştirilecek olan işlemler için tapu harcı alım satım oranı yeniden yüzde 2 olarak uygulanmaya başlayacaktır.

Taşınmaz mallar ile alakalı olarak gerçekleştirilen her türlü satış işlemlerinde tapu harcı masrafının ödenmesi zorunlu tutulmaktadır. Hem alıcı tarafının, hem de satıcı tarafının ödemesi gereken bu harç, Tapu Müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar aracılığıyla ya da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün e-Tahsilat uygulaması ile ödenebilmektedir.

Tapu Harcı Alım Satım Hesaplama

Tapu harcı alım satım hesaplama işleminde esas alınan oranlar şuan için yüzde 1,5’tir. Satışa konu olan taşınmaz mal ister arazi ya da konut olsun ister iş yeri, aynı oranlar üzerinden hesaplanarak ödenmektedir. Tapu harcı alım satım hesaplamasını çeşitli tapu harcı kanalları üzerinden gerçekleştirebilmek mümkün olurken, alıcı ve satıcılar kendi imkanları ile de hesaplama yapabilmektedir.

Tapu Harcı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tapu harcı hesaplama işlemi pek de zor olmamakla beraber satış bedeli üzerinden hem alıcı, hem de satıcı adına yüzde 1,5 oranı esas alınarak gerçekleştirilmektedir. Tapu harcı hesaplama işlemine bir örnek gösterilecek olursa; satışa konu olan bir arsanın satış bedelinin tapuda 200 bin TL olarak beyan edilmesi halinde, ödenmesi gereken harç ücreti 200.000*%1,5=3.000 TL olarak belirlenmektedir. Bu durumda alıcının da satıcının da 3 bin TL tapu harcı ödemesi, toplamda 6 bin TL ödeme yapılmış olması gerekmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.