Herhangi bir taşınmaz malın alım – satım işlemleri esnasında hem alıcıdan, hem de satıcıdan belli oranlarda tapu harcı masrafı tahsil edilmektedir. Hali hazırda konut ve iş yerleri için binde 15 olarak uygulanan bu tapu harcı masrafı, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için ise binde 20 olarak uygulanmaktadır. Bunun ile beraber bu alım – satım işlemlerinde ayrıca tapu döner sermaye masrafları da tahsil edilmekte ve satış işlemi ancak bu tahsilatların ardından gerçekleştirilmektedir.
Tapu Döner Sermaye Nedir?
Tapuda gerçekleştirilen alım – satım işlemleri esnasında tahsil edilen masraflardan biri de tapu döner sermaye masraflarıdır. Tapu döner sermaye masrafları, diğer tüm tapu harçlarında olduğu üzere her yıl tekrardan belirlenmekte ve gerçekleştirilen belli başlı oranlardaki artışlara göre hesaplanmaktadır. Geçtiğimiz yıl 90,50 TL kadar ödenen bu tapu döner sermaye ücreti, 2018 yılında yaklaşık olarak 13 TL kadar zamma uğrayarak yıl başından bu yana zamlı bir halde tahsil edilmektedir.
Taşınmaz malın alım – satım işlemlerinde karşılaşılan tapu döner sermaye ücreti, yalnızca alıcı tarafından ödenmektedir. Bu ücretin ödenmemesi halinde ise satış işlemi tam anlamıyla gerçekleştirilememektedir.
Tapu Döner Sermaye Masrafları
2018 yılı için belirlenen oranlar doğrultusunda zamma uğrayan tapu döner sermaye ücretinde, 2017 yılına kıyasla yaklaşık olarak 13 TL artış gerçekleştirilmiştir. Buna göre yalnızca taşınmaz malın alıcısı tarafından 103,50 TL olarak tahsil edilen bu tapu döner sermaye ücreti, her sene değişiklik gösterebilmektedir. Tapu döner sermaye ücreti ile beraber ayrıca bu işlemler esnasında ilave hizmet ücreti de ödenmektedir. İlave hizmet ücreti ise 2018 yılı için 14 TL olarak belirlenmektedir.
Tapu Döner Sermeye Hesaplama
Tapu döner sermaye hesaplama işlemi, genellikle konut, iş yeri, arsa, arazi gibi herhangi bir taşınmaz mal satın almak isteyen kişiler tarafından araştırılmakta ve gerçekleştirilmektedir. Yöresel kat sayı ile hizmet bedelinin çarpılması ile gerçekleştirilmekte olan bu tapu döner sermaye hesaplama işleminde, buna göre uygulanan formül; “yöresel kat sayı x hizmet bedeli = tapu döner sermaye bedeli”dir. Bu işlemin neticesinde elde edilen rakam tapu döner sermaye bedeli olarak ortaya çıkmaktadır. Bu masrafların ödemesini gerçekleştiren alıcı tapu devrini de gerçekleştirebilmektedir.