Tapu devri, diğer devir işlemlerine nazaran farklı bir işlen olduğu için vatandaşlar devir işlemini gerçekleştirirken zorlanabilmektedirler.
Aynı zamanda internette yer alan tapu devri nasıl yapılır başlıklı dökümanlar, tam ve eksiksiz bilgi içermediği için tüm detayları ile hem tapu devri vermeyi, hem de tapu devri almayı detaylı bir şekilde sizeler için açıkladık.
Tapu Dairesine Gitmeden Ne Yapmak Gerekir?
Satın almaya karar verdiğiniz taşınmasın sahibi sizinle birlikte Tapu Dairesi’ne gelmediğinde ya da bunun yerine size bir vekalet vermediğinde ne yazık ki tapu ile alakalı hiçbir işlem gerçekleştiremezsiniz. Bu nedenle öncelikle bir tapu kaydı istemenizde fayda var. Böylelikle satın almak üzere olduğunuz gayrimenkul hakkında parsel, ada, net alan, borç bilgilerine ulaşabilir, gayrimenkulün üzerinde herhangi bir ipotek olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Tapu Dairesinden Randevu Almak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Gayrimenkulün sahibi ile anlaşma sağladıktan sonra yapmanız gereken şey Tapu Dairesine gitmektir. Tapu Dairesinden randevu alabilmek içinse, izleyebileceğiniz 3 farklı yol bulunuyor. Satın almaya konu olan taşınmazın bağlı bulunduğu daireye öğlen saati 12’den önce giderek sıra alabilir, ALO 181 hattını arayarak dilediğiniz gün ve saat için randevu alabilir ya da Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne ait resmi internet sitesi üzerinden de randevu oluşturabilirsiniz.
Tapu Devrederken – Devir Alırken Hangi Belgeler Gerekir?
Tapu Dairesinde gayrimenkulün hem satıcısından hem de alıcısından farklı belgeler istenmektedir.
Gayrimenkulün alıcısından nüfus cüzdanının aslı ve 1 adet fotokopisi ile beraber (kimlik fotokopinizin üzerine ikamet adresi ve iletişim bilgilerinizi yazmanız gerekir) 2 adet vesikalık fotoğraf istenir. Eğer satın alma işlemleriniz emlakçınız tarafından gerçekleştiriliyorsa ek olarak emlakçınız adına çıkarılmış olan vekaletname ya da işlem takibi gerçekleştirebilmek için tellaliye sözleşmesi de istenir.
Gayrimenkulün satıcısından ise, tapunun aslı ve fotokopisi, 1 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi (aynı şekilde satıcının da mevcut ikamet adresi ve iletişim bilgilerini yazması gerekir), gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınmış Rayiç Belgesi yani “Borcu Yoktur” yazılı bir kağıt istenilir.
Ayrıca satıcının işlemleri de emlakçısı tarafından yapılacaksa, yukarıda belirtilen aynı belgeler satıcıdan da istenir.
Tapu Harcı Ödemesi
Tapu harcı ödemesi, bildirilmiş olan iktisap ve devir bedeli üzerinden hesaplanarak yapılır. Devir esnasında ödenecek olan bu harç, 30 Eylül tarihine kadar düşük olup, her iki taraf için ev ve işyeri için binde 15, arazi ve arsa içinse binde 20 olarak ödenir.
Tapu Dairesinde Hangi İşlemler Gerçekleştirilir?
Bütün evraklarınızı tamamlayıp tapu harcınızı ödediğinizde, geriye yalnızca imzalar kalır. Gerekli olan tüm evraklar teslim edildiği zaman Akit Odası’nda tapu kayıtları imzalanır ve son olarak da Tapu Müdürü’nün imzası alınır. Böylelikle tapu devir işlemi gerçekleşmiş olur.