Tapu Devri Başka İlde Yapılır mı? Kaç Gün Sürer?

Tapu Devri Başka İlde Yapılır mı? Tapu Devir İşlemleri Ne Kadar Sürer? İnternetten/Online Tapu Devri Mümkün mü? Detaylar…

Tapu devri, herhangi bir taşınmaz malın, herhangi bir ücret talep edilmeden tüm haklarının bir başkasına geçmesi olarak bilinmektedir. Tapu satışından farklı olan tapu devrinde, taşınmaz malın kullanım, alım – satım ve kira gibi hakkı diğer kişiye geçmektedir. Üstelik bu işlemlerden herhangi bir bedel talep edilmemektedir. Diğer tapu işlemlerinde olduğu üzere tapu dairelerinde gerçekleştirilen bu işlemler için belli bir miktarda bedelsiz tapu devri masrafı mevcut bulunmaktadır. Bağış olarak geçen bu işlemin harç miktarı fazla çıkması nedeniyle bu işlem tapuda satış olarak gösterilmekte ve devreden ile devralandan bağış harcı tahsil edilmektedir.

Tapu Devri Başka İlde Yapılır mı?

Genellikle aile içerisinde gerçekleştirilen bu tapu devir işlemlerinde, dere konu olan taşınmaz mal devreden ve devralandan farklı bir şehirde yer alıyorsa “tapu devri başka ilde yapılır mı?” sorusunun cevabını merak etmektedir. Yaklaşık olarak 7 yıl öncesine kadar tapu devir işlemleri yalnızca taşınmazın bağlı bulunduğu tapu daireleri üzerinden gerçekleştirilebilmekte idi. Fakat hayata geçirilen yeni bir istem sayesinde farklı bir ilde bulunan taşınmaz malın tapu devir işlemlerini gerçekleştirebilmek mümkün hale getirilmiştir. Gelişen teknoloji sayesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan TAKBİS sistemi sayesinde taşınmaz malın devir işlemleri, devreden ve devralanın hazır bulunduğu tapu dairesinden gerçekleştirilebilmektedir.

Tapu Devri Kaç Gün Sürer?

Tapu devir işlemleri eksiksiz ve sırası ile gerçekleştirildiği takdirde sanıldığı kadar da uzun sürmemektedir. Bu süre Tapu dairesindeki yoğunluğa göre de değişiklik gösterebilirken, genellikle vatandaşlar devir işlemleri ile alakalı süreç hakkında SMS yolu ile bilgilendirilmektedir. Erken randevu alınması ve yoğunluk olmaması durumunda bir gün içerisinde halledebilmek mümkün iken, bazen 2-3 gün de sürebilmektedir. Yine internetten tapu devrinde de bu süreç değişiklik gösterebilmekte ve aynı günde halledilebilmektedir.

İnternetten/Online Tapu Devri Nasıl Yapılır?

Online tapu devri, Web – tapu sistemi sayesinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü – TAKBİS güvencesi altında gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için vatandaşların T. C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile e-devlet uygulamasına giriş yapması gerekmektedir. Bu sayede herhangi bir tapu dairesine bizzat gidilmesine gerek olmadan, tapunun devri internet üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.