Tapu Çeşitleri Nelerdir?

Maddi değerini karşılayarak aldığınız taşınmaz yapıların kime ait olduğunu, ne amaçla kullanıldığını, bedelinin ne olduğunu ve birkaç bilgiyi daha detaylı şekilde sunan yasal belgelere tapu denir.

Sizde taşınmaz gayrimenkul ya da arsa aldığınız zaman bu tapulardan birine sahip olursunuz. Tapu çeşitleri ise 3 tanedir. Gayrimenkul türüne göre düzenlenmiş olan tapu çeşitlerini inceleyecek olursak;

Kat Mülkiyetli Tapu

Genel olarak ev tapusu olarak bilinir. En güvenilir tapu türüdür. Bir binada ya da müstakil ev için verilen bu tapuda kaç numaralı daire olduğundan kaçıncı katta olduğuna kadar, büyüklüğüne kadar çeşitli bilgiler sıralanarak hazırlanan yasal bir evraktır.

Kat İrtifaklı Tapu

Genelde eski dönemlerden günümüze gelen yapılarda gözlemlenen tapu çeşididir. Örneklemek gerekirse boş bir arsa düşünün size ait olan. Bu arsa üzerinde yapı diktiğiniz zaman verilen tapu biçimidir. Lakin iskân bilgileri yer almamaktadır. Yapıda komşular varsa eğer onlarla anlaşarak, eğer komşu filan yoksa sadece siz kalacaksanız eğer ufak bir meblağ karşılığında kat mülkiyetli tapuya çevrilebilir.

Hisseli Tapu

Tapusu alınmış alan içerisinde hak sahibi olanların belli olduğu lakin ne kadar bir alana sahip oldukları belli olmayan tapu biçimidir. Genelde arsa tapu olarak bilinen bu tapu çeşidinde bina eğer hisseli tapu ise oturduğunuz daire ya da diğer dairelerin kişiye ait olduğunu gösteren bir bilgi veya ibare yer almaz. Sıkıntılı bir tapu biçimidir.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.