Tahliye taahhütnamesi, kiracısını çıkartmak isteyen ev sahipleri tarafından bir belge olmak ile birlikte, uygulama aşamasında yaşanan sorunları çözüme kavuşturabilmek için imzalanan bu belgenin iyi tanınması gerekmektedir.
Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan tahliye taahhütnamesi, kiracının kiralamış olduğu gayrimenkulü hangi tarihte boşaltacağına dair mülk sahibine bildirmek amacıyla imzalanan bir taahhütnamedir.
İşte tahliye taahhütnamesini açıkça tanımlayacak 5 soru ve cevap…
Tahliye Taahhütnamesi Ne İşe Yarar?
Bu taahhütname ile bir gayrimenkulü belirli bir süreliğine kiralayan kişi, gayrimenkulün sahibine mülkünü boşaltacağını tarihi belirtmiş olur.
Tahliye Taahhütnamesini Noterde İmzalanmak Zorunlu Mudur?
Söz konusu olan bu taahhütnameyi noter huzurunda imzalamak gibi bir zorunluluk yoktur. Fakat noterde huzurunda imzalanması, elbette ki her iki taraf açısından daha doğru bir seçenektir. Çünkü ilerde karşılaşılabilecek herhangi bir sorun durumunda noterde imzalanmış olan tahliye taahhütnamesinin ispat özelliği olacaktır.
Taahhütnamenin Geçerlilik Şartları Var Mıdır?
Tahliye taahhütnamesinin 3 adet geçerlilik şartı vardır. İlk kira sözleşmesi gerçekleştirildikten sonra verilmiş olması, yazılı bir şekilde hazırlanmış olması ve özgür irade sonucunda belirlenmiş olan bir başaltım tarihinin belirtilmiş olmasıdır.
İmzalanmış Olan Tahliye Taahhütnamesi İptal Etmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Geçerlilik şartlarına sahip olmaması durumunda tahliye taahhütnamesi hükmünü yitirmiş olur. Ayrıca taahhütnamenin baskı altında iken imzalanmış ve verilmiş olması da iptal nedeni olarak belirtiliyor.
Fakat baskı altında dahi olsa noter huzurunda imzalanıp verilmiş olan tahliye taahhütnamesi ne yazık ki geçersiz olmuyor. Mahkeme, noter huzurunda düzenlenmiş olan bu taahhütnamelere yönelik olan iddiaları dinlemiyor.
Tahliye Taahhütnamesi İçin Mahkemeye Başvurulabilir Mi?
Taşınmaz malı kiralayan kişi kendi ihtiyacı adına, ancak kiralama süresinin bitiminin ardından 6570 Sayılı Yasa ve Borçlar Kanunu hükümlerine göre mahkemeye başvurup dava açabiliyor. Bunun için de kira sözleşmesinin bitiminin ardından ilk 1 aylık süre zarfı içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabiliyor.