SPK Lisansına Sahip Bir Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Olabilmenin Şartları

Gayrimenkul değerleme sektörünü düzenleyen iki kurumdan biri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’dur. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 2018 yılına yönelik yayınlamış olan tebliğe göre SPK Lisansına sahip bir gayrimenkul değerleme uzmanı olunmaması durumunda, değerleme uzmanı olarak çalışmakta olan kişilerin üniversitelerin 4 yıllık ilgili bölümlerinden mezun, genellikle inşaat mühendisliği, şehir planlama, mimarlık, harita mühendisliği ya da makine mühendisliği diploması bulunan sözleşmeli ya da kadrolu çalışanların tüm yetkileri kaldırılacak.

BDDK tarafından yeni yayımlanmış ve yürürlüğe girmiş olan bu tebliğe göre, gayrimenkul değerleme sektöründe çalışmaya devam edecek olan lisanslı uzman sayısının, ülke genelinde gerçekleştirilen değerleme raporu adedine göre yeterli olduğu gözlemleniyor. Öte yandan son zamanlarda SPL’nin açıkmış olduğu lisanslama sınavı başarılı puan şartında gevşeklik yapılmasıyla beraber 3 yıllık deneym şartının para karşılığında alınabilen bir eğitim ile tamamlanabilmesi, sektöre dahil olan lisanslı uzman sayısında artışa neden oldu. Böylelikle gayrimenkul değerleme uzmanı sayısındaki denklemde herhangi bir soruna rastlanmadı.

Tecrübe, Sektör İçin Oldukça Önemlidir

Gayrimenkul değerleme sektöründe yaşanan en ciddi sorunlardan biri lisanslı değerleme uzmanlarının tecrübesidir. SPL tarafından sunulan para ile satın alma sistemi sayesinde gayrimenkul değerleme uzmanı sertifikası bulunan pek çok kişinin, bu mesleği hiç bilmemesine rağmen sektörde olduğu görülüyor.

Aslına bakılacak olursa emekli olduğunda ya da ek iş olarak bu işi yapmayı düşünen kişilerin bu sınava girerek lisans sahibi olması, sektöre bir hayli zarar veriyor. Bu alanda uzun yıllar hizmet vermiş tecrübe ve bilgi sahibi olan fakat bir takım nedenlerden ötürü lisans alamamış olan uzmanların kazancı, ne yazık ki para ile eğitim satın alan lisanlı uzmanlar tarafından gasp ediliyor.

Yayımlanan bu tebliğ ile beraber lisans alamamış olan sektör çalışanları kendilerine başka iş aramaya başlarken, hiç bir tecrübesi olmadan lisans almış olan uzmanların sektör içerisinde nasıl çalışacağı ise henüz bilinmiyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.