Sit Alanlarına Güneş Enerjisi Onayı, Danıştay Tarafından İptal Edildi!

Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde Danıştay 14. Dairesi tarafından Resmi Gazete'de yayımlanarak 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanları için güneş enerjisi santrallerinin kurulmasının önü açılmıştı. Şimdi ise aynı karar Danıştay tarafından bozuldu.

Geçtiğimiz Şubat ayı içerisinde Danıştay 14. Dairesi tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak 1. ve 2. derece arkeolojik sit alanları için güneş enerjisi santrallerinin kurulmasının önü açılmıştı. Şimdi ise aynı karar Danıştay tarafından bozuldu.

1. ve 2. derece arkeolojik sit alanları için Güneş Enerji Santrali kurulmasının önünü Danıştay 14. Daire tarafından alınan karar açmıştı. Danıştay 14. Daire, almış olunan bu kararı arkeolojik sit alanlarında mutlak yapılaşmanın yasak olmasını hatırlatarak bozdu.

Danıştay, güneş enerji santrallerinin kurulumu aşamasında gerçekleştirilen inşa işlemlerinde yapılaşma niteliğinin olduğu kanısına vardı. Görülen davada, 2017 yılının başında Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlık kararı bozularak, dava sonuçlandırılmış oldu.

Bilimsel çalışmaların dışında, 1. ve 2. derecedeki arkeolojik sit alanlarının olduğu gibi korunması gerektiğini belirten Arkeolojik Sit Alanlarına İlişkin Kanun’da yer alan maddelere atıfta bulunularak; toprak yapısına göre Güneş Enerji Santrallerinin kapsamında yürütülen çalışmalara değinildi. Santrallerin kurulum aşamasında toprak yapısı ile uyumlu olarak arazilerde 2 metreye yakın kazıkların çakıldığını, taşıyıcı ayakların zemine yetleştirildiğini, kaya zeminlerde patlama yönteminin kullanılarak zemin hazırlığı yapıldığını belirten Danıştay 14. Daire, arazide açılan deliklerin ve hatların yer altından geçmesi amacı ile toprak içinde de kazı yapılması gerektiğini ve bu işlemlerin arkeolojik sit alanlarına vereceği hazarlara vurgu yaptı.

Toprak Üstünün Boş Olması, Altının Da Boş Olduğu Anlamına Gelmez!

Danıştay, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik sit alanlarına güneş enerji santrallerinin kurulmasına olanak tanıyan Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafında nalınan, 662 sayılı İlke Kararı’nın yürütmesini durdurdu.

Karar metninde dikkat çeken bir diğer bölüm ise, toprağın üzerinde görünür bir kalıntının yer almamasının, toprağın altında bir arkeolojik kalıntı bulunmaması anlamına gelmediğini belirten bölüm oldu.

Türkiye, Dünyadaki En Fazla Sit Alanına Sahip!

Ülke genelinde toplamda 13 bin 947 adet arkeolojik sit alanı bulunduğunu belirten kaynaklar, dünya genelinde en fazla ören yeri bulunduran ülkelerin başında yer almamıza olanak sağlıyor. Bu sit alanlarından 9 bin 380 tanesi 1. dereceden, 639 tanesi 2. dereceden, bin 427 tanesi ise 3. dereceden arkeolojik sit alanı olarak kayıtlarda yer alıyor.

Karma dereceye sahip arkeolojik sit alanı sayısı ise toplamda ülke genelinde bin 530’a tekabül ederken, 971 adet derecelendirme çalışmasının devam ettiği sit alanı yer alıyor.

Görüşlerini Yaz

Lütfen bir yorum yap!
Lütfen buraya adını yaz.